Човешкото тяло е съставено от огромно количество вода - близо 70%, което до голяма степен обяснява защо тя е толкова необходима за нас. Изключително важна е за всеки възрастен човек и най-вече за децата, защото им дава енергия, помага им да растат здрави и засилва концентрацията им. И това е само една малка част от ползите, които носи на човека.

Водата помага за правилната обмяна на веществата и подсилва мозъка, мускулите и всички органи. Освен това тя балансира телесната ни температура и спомага за изхвърлянето на токсините. Когато сме обезводнени, организмът ни е стресиран. Често такава опасност грози малките деца, които в игрите и забавленията забравят да пият вода и изобщо да приемат течности, а това води до физическо неразположение. При такъв случай детето ни може да се почувства отпаднало и да не успее да ни обясни защо е така. Понякога не прекарваме целия ден с нашия наследник и също не можем да се досетим каква би могла да бъде причината за състоянието му.

Много е важно да знаем до какви последствия води дехидратацията. Те са: цялостна умора, спад на концентрацията, раздразнителност, по-слаба памет и следователно по-ниски оценки в училище. А при по-тежка дехидратация вече се крият и редица рискове за здравето, така че е добре да подсещаме детето често да пие вода.

Дневният прием трябва да бъде съобразен с килограмите на мъника ни. Важно е да знаеш, че един малчуган не би могъл, а и не трябва, да изпие количеството вода, което приема един възрастен. Поради тази причина от Световната здравна организация препоръчват децата на възраст от 0 до 12 месеца да приемат до 1 л вода на ден. Последвай тези препоръки, за да може детето ти да расте здраво, щастливо и енергично. Не забравяй, че всеки ден губим вода от тялото си, докато се потим и дори докато дишаме. Когато детето спортува или е натоварено с по-голяма физическа активност, трябва да пие повече от жизненоважната течност, тъй като то изразходва много от нея по време на играта и губи сили и енергия. През лятото или при настинка, която протича с висока температура, детето ти отново трябва да приема повече течности, защото по този начин се засилва имунната система и организмът се справя по-бързо с болестта.

Целият материал може да прочете на сайта на най-мащабната инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот "ЖИВЕЙ АКТИВНО".