Кошмарите са често срещано явление сред малките деца. Но когато детето ви постоянно дотичва разплакано и уплашено в стаята на родителите си всяка нощ, това ги кара да се тревожат и да търсят начин да помогнат на малчуганите, които най-много обичат. Имайки предвид, че близо 50% от децата са измъчвани от комари, медицинските специалисти са стигнали до някои ефикасни начини, по които родителите да се справят с неприятната ситуация.

Говорете спокойно с детето си

Доказано е, че когато детето ви се буди от кошмар, това може да бъде свързано с някаква травма. Вместо да му кажете, че това е просто сън и да се връща в леглото, по-добре отделете време, за да поговорите с него. Попитайте детето си какво го е уплашило. Обяснете на децата си, че макар и сънят да изглежда много истински и страшен, всъщност не е реален и че винаги сте насреща, за да им помогнете. Дайте им време да се успокоят.

Намалете причините за тревога в децата

Често децата гледат предавания по телевизията или в интернет съдържание, което не е подходящо за възрастта им. Някой страшен филм, видеа с измислени страшни герои и т.н. В момента, в който го гледат, им е много интересно и не искат да се отделят от екрана, но в много случаи впоследствие това води до кошмари.

Затова не оставяйте децата си да гледат всичко, което искат. И също така им обяснете, че не всичко, което виждат в YouTube и по телевизията, е реално, като чудовищата например.

Помогнете им да се изправят срещу страховете си

Да оставите детето си да спи при вас всяка нощ не е най-доброто решение на проблема с кошмарите. Всички сме били деца и сигурно помним как в тъмнината всички предмети добиват по-различни очертания. Куклите и плюшените играчки, които децата ни толкова много обичат, могат да ги уплашат през нощта и това да се превърне в кошмар. Но не изхвърляйте всички играчки от стаята на детето си преди да го сложите да спи. Вместо това през деня позволете на детето да гледа играчката, която го плаши, за да види, че тя е безобидна и не може да му стори нищо. Нека то разбере, че това е само играчка, нищо повече.

Снимка: iStock by Getty Images

Придържайте се към еднакъв час за лягане

За да бъде по-спокоен и здрав сънят на децата, е необходимо те да спят по няколко часа повече от възрастните, като продължителността варира според възрастта. Важно е и детето да спазва определен режим и да си ляга всяка вечер по едно и също време. В противен случай разстройствата на съня стават често срещани и сънуването на кошмари по-вероятно.

Успокояващи занимания преди сън

Много родители четат или разказват приказки на децата си преди лягане. Други дори играят куклен театър, за да успокоят малчуганите преди сън. Важното е да създадете спокойна и уютна атмосфера, за да помогнете на детето си да заспи спокойно. Нека приказката, която четете или разказвате да е по-скоро смешна и забавна, отколкото тъжна и страшна, можете да пуснете на малчуганите и малко успокоителна музика, да им осигурите подходяща нощна лампа или дори да поиграете бордови игри преди сън. Всички тези неща помагат на мисълта и на тялото на детето да се успокои и да се подготви за спане.

Снимка: iStock by Getty Images

Не се колебайте да потърсите помощ, когато е необходимо

Когато всички тези техники за справяне с кошмарите на децата не дават резултат, няма нищо притеснително в това да потърсите помощ от специалист. Понякога честите кошмари при децата са причинени от здравословни проблеми при детето, затова намесата на доктор не би била излишна.