Американски и датски учени създадоха евтин кръвен тест, който позволява с 80-процентна сигурност да се предскаже вероятността от преждевременно раждане, сочат резултатите от изследване.

Макар че са нужни допълнителни изследвания, преди въвеждането на теста в широка употреба, експерти увериха, че той може да намали смъртните случаи и усложненията, дължащи се на около 15 милиона преждевременни раждания годишно в света. Тестът може също да бъде използван за надеждно и по-евтино определяне на термина в сравнение с ехографиите.

Новият тест измерва активността на майчините, плацентните и фетусните гени, като преценява нивата на РНК в клетките.

"Констатирахме, че има гени с предсказваща роля, що се отнася до жените, за които има риск от преждевременно раждане. Работихме години наред, за да опознаем преждевременното раждане. Това е първият реален и значим напредък по този въпрос от известно време", заяви един от авторите на изследването Мадс Мелби, който е гостуващ лектор в Станфордския университет.

В изследването е участвал също експертът по биоинженерство и приложна физика Стивън Куейк от Станфордския университет, чийто екип създаде тест за откриване на синдрома на Даун през 2008 г. И преди имаше тестове за предсказване на вероятността от преждевременно раждане, но надеждността им се оказа едва около 20-процентна.

Сега учените са изследвали кръвни проби от 31 датчанки, за да идентифицират гените, които дават надеждни сигнали за гестационната възраст и риска от преждевременно раждане, допълват от БТА. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".