Лимфната система е от съществено значение за поддържане на баланса на течностите в организма, функциите на имунната система и изхвърлянето на отпадъци и токсини от тялото. Неговата взаимосвързана мрежа от съдове, възли и органи работят заедно, за да предпазят тялото от инфекции и да поддържат цялостното здраве.

За какво ни служи?

Лимфата е бистра течност, която съдържа бели кръвни клетки, протеини и отпадъчни продукти. Тя циркулира през мрежата от лимфни съдове и помага за отстраняването на токсините и отпадъците. По този начин лимфната система помага за поддържането на баланса на течността в тъканите, като връща излишното в кръвния поток.

Снимка: iStock/Getty Images

Лимфната система играе ключова роля и в имунния защитен механизъм на тялото. Лимфните възли действат като филтри и съдържат имунни клетки, които помагат за идентифицирането и борбата с бактерии, вируси и други вредни патогени. Лимфната система участва и в производството и съзряването на лимфоцитите, които участват в имунната реакция.

Лимфната система подпомага също усвояването на хранителните мазнини и мастноразтворимите витамини от страна на храносмилателната система. Специализирани лимфни съдове в тънките черва абсорбират тези хранителни вещества и ги транспортират до кръвния поток.

Как да стимулираме лимфния поток?

За разлика от кръвоносната система, която има сърцето за централна помпа, лимфната система разчита на свиването на околните мускули и дихателните движения, за да задвижи лимфната течност. Липсата на "централна помпа" означава, че системата е изцяло зависима от движенията на тялото, за да поддържа циркулацията. Ето защо за подобряването на потока в лимфата се препоръчват различни техники и масажи, свързани именно с околните тъкани и системи. Обратно - недобрият лимфен поток може да доведе до запек и подуване, умора, стрес, главоболие, алергии и недобро храносмилане.

Лимфният дренаж е нежна масажна техника, която помага за стимулиране на лимфната система. Масажът е нежен и неинвазивен, в резонанс с бавното движение на лимфната течност. Той започва от шията, ръцете и раменете, продължава през гърдите, корема и торса и завършва с краката. Извършват се нежни потупвания и леко помпане, като се следва естественият поток на лимфата.

Снимка: iStock/Getty Images

За подобряване на лимфния дренаж от съществено значение са и други практики и навици в ежедневието. Редовната физическа активност като бързо ходене, джогинг или йога може да помогне за стимулиране на лимфния поток. Свиването и отпускането на мускулите по време на тренировка спомагат за движението на лимфната течност в тялото. Сухото четкане с нежен масаж на кожата с помощта на четка с естествен косъм също подобрява циркулацията, като оказва благоприятен ефект и върху кръвооросяването. Прави се с движения нагоре по тялото в посока сърцето.

Поддържането на добра хидратация е от ключово значение за поддържане на лимфната функция. Пиенето на достатъчно количество вода помага за изхвърлянето на токсините и поддържа гладкото протичане на лимфната течност. В същото време е необходимо да се избягват преработени храни, прекомерна сол и алкохол, които повишават рисковете от подуване и възпаление.

Дълбоките вдишвания спомагат за стимулиране на движението на лимфната течност и насърчават релаксацията. Практикувайте у дома дихателни упражнения, свързани с дълбоко дишане, диафрагмено дишане или различни йога техники. За стимулиране на лимфната циркулация помага и редуването на топла и студена вода по време на душ. Температурният контраст насърчава разширяването и свиването на кръвоносните съдове, подпомагайки лимфния поток.