Учените са изследвали 52-ма души на средна възраст 44 години, които са се лекували от депресия. Техните резултати са били сравнени с тези на 106 души в отлично здраве. За кърмени се смятат бебетата, които най-малко две седмици са били изхранвани само с майчино мляко. Проучването на германските специалисти е показало, че 73% от хората без депресия са били кърмени. А сред страдащите от депресия такива са били само 46%.

Връзката между кърменето и психичното здраве се е запазвала, дори и когато са били отчетени рискови фактори, способстващи развитието на депресия. Оказало се още, че самата продължителност на кърменето не е играла съществена роля в случая.

По думите на специалистите самият факт на кърменето свидетелства за отношенията между детето и неговата майка, съобщават от БТА. Ако те са добри, човек по-рядко страда от депресия. Отделянето на хормона окситоцин (отговарящ за установяване на връзката майка-дете) предпазва от стрес. Учените не изключват възможността положителен ефект да има и самото майчино мляко. Неговият състав позволява на бебето да се развива нормално, а това го предпазва от психични отклонения.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. "Psychotherapy and Psychosomatics".