Ангелина Петрова е детски психолог, но и майка на две деца, едното от които се ражда в осмия месец, което тотално променя психологическия свят на Ангелина - тя започва да се самообвинява и да потъва все повече в притесненията си относно здравето и бъдещето на родената преждевременно Гери. В епизод 12 на подкаста на Dir.bg - "Гласът на Мама" пред Юлия и Криси, Ангелина Петрова за първи път споделя перипетиите си с надеждата да насочи майките да потърсят специализирана помощ, ако преминават през патологична бременност или преждевременно раждане. 

Тогава светът на майката, родила преди това вече едно дете без подобни проблеми, се променя, а се оказва, че средата в България много не ѝ помага. Лекарите също реагират така, че тя да се чувства виновна, а самата тя като детски психолог, се обръща към свои колеги психолози, които да ѝ помогнат да се справи. 

"Гери беше много чакано бебе и събитието зарадва всички. Случи се така, че се роди 45 дни преди термина поради плацента превия, трябваше да се направи спешно секцио, което беше важно за живота на бебето и за моя живот. Бях притеснена, разтревожена, чувствах се виновна, че съм направила нещо, с което съм предизвиката всичко това..." споделя пред Криси и Юлия Ангелина. 

"Когато я извадиха и тя изплака, аз почувствах облекчение. Но това усещане трая само два часа".

Тепърва предстоят перипетиите, през които трябва да премине Ангелина с новородената Гери. Детето трябва спешно да се преведе с линейка в болница, където да прекара близо 20 дни с подходящо лечение. 

"Това беше изключително труден период за мен. На депресии, чувство за вина, тревожност, страхове."

Как се преживява такова тежко и драматично начало на връзката между майка и нейното бебе? Какви са съветите на Ангелина като детски психолог и като майка, преживяла преждевременно раждане за справяне с кризата, която настъпва при жените в такъв момент? Какви са необходимите стъпки, които страната ни трябва да предприеме за грижа за жени с подобни случаи и прави ли се достатъчно за тях? 

Чуйте новия епизод 12 на подкаста "Гласът на мама" с Криси Димитрова и Юлия Владимирова. 

Колаж: Траяна Генчева/ Кадри: Александрина Дерменджийска/Личен архив