Бременните, които спят по гръб, са с три пъти по-голяма вероятност да родят бебе с ниско телесно тегло, сочат резултатите от международно изследване.

Спането по гръб намалява притока на кръв в матката, като пречи на развитието на фетуса.

Изследването е обхванало 1760 майки на средна възраст 30 години. Резултатите показали, че онези, които спели по гръб през последните месеци от бременността си, имат бебета със значително по-малко телесно тегло. По-рано спането по гръб бе свързвано с увеличен риск от мъртво раждане, пише БТА, цитирайки в. "Мирър".

Всички участнички попълнили въпросници за начина си на спане през последните три месеца от бременността си. Онези, които спели по гръб, били с 3,2 пъти по-голяма вероятност да родят бебе с по-ниско от обикновеното телесно тегло. 11% от бебетата, родени от майки, които спели по гръб, били с ниско тегло, докато това се отнасяло за 4,5% от останалите бебета.

Бебетата с ниско телесно тегло имат проблеми с храненето, борбата с инфекциите и са с риск от респираторни проблеми. Освен това с напредването на възрастта е възможно да бъдат засегнати от диабет и сърдечносъдови болести.

"Намаляването на телесното тегло при раждането, свързано със спането по гръб през третото тримесечие от бременността, е клинично значимо - заяви гинеколожката проф. Лесли Кауан от университета в Окланд, Нова Зеландия. - Спането по гръб може да доведе до намаляване на притока на кръв, която снабдява фетуса с кислород. Наскоро бе установено, че това увеличава 2,6 пъти риска от мъртво раждане."

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Network Open.