Трудно може да се намери човек, който да смята, че благотворителността е излишно финансово бреме и категорично да отказва да дарява част от парите си за смислена кауза. На теория всички искат да помагат, но на практика благотворителността често изисква усилие, което много хора нямат времето или възможността да положат.

Тук се намесват компаниите с активна социална политика, които прокарват кампанийни благотворителни дейности и улесняват хората в желанието им да подкрепят онези, които наистина се нуждаят от подкрепа.

По цял свят социалната политика на частните компании играе ролята на мощен двигател на благотворителността. Особено когато се осъществява през кампании, свързани с даряване на дребни суми или през пазаруване.

Актуален пример за такава политика е кампанията на dm България в подкрепа на Звено "Майка и бебе" в Габрово към SOS Детски селища България. При всяка покупка на бебешки пелени, гащички, гащички за спане, пелени за плуване, подложки за повиване и протектори за матрак с марка babylove 0,30 лв. ще бъдат дарени на SOS Детски селища България в подкрепа на Звено "Майка и бебе". Кампанията стартира на 01.09.2019 и ще продължи до края на януари 2020 г. във всички dm магазини.

Особено важно е кампанията да стигне до бъдещите или новите родители, които във всички случаи трябва да се сдобият с някои покупки за бебето. Ако вече сте минали през подготовката за бебе, сигурно сте се сблъсквали със списъците, в които по различни секции са изброени продуктите от първа необходимост за новороденото.

Еднократните пелени са неизбежни в началото, когато смяната им се случва на всеки два, три часа, подложките за повиване са базисен хигиенен продукт, а протекторите за матрак може и да звучат като нещо, без което може да се мине, но това не е случаят. Поне ако не искате да купувате нови матраци през ден.

Гащичките за спане и пелените за плуване идват на малко по-късен етап, но също са "must-have" вещи в арсенала "бебешки комфорт". Заедно с шишетата, мокрите кърпи, лигавниците, лъжичките за хранене пр. А вие мислехте, че ще е лесно?

Марката babylove на dm предлага доста добро качество на цена, която не утежнява излишно семейния бюджет в един така и така предизвикателен в това отношение период. Пелените им са сред най-добрите, които се предлагат на нашия пазар: много нежни към новородените, чиято кожа е крехка като пергамент, абсорбират добре и не пропускат. Тези за по-големите бебета са изработени от по-тънък материал и имат уплътняваща лепенка за пристягане, която гарантира съвършено прилягане: ще оцените това, когато се наложи да гоните лазещото бебе из дома си, за да му сложите пелената.

Възможно е словосъчетанието "гащички за плуване" да ви звучи странно, но това би било така, ако не знаете, че от 3 навършени месеца нататък, може да ходите с бебето си на плуване: дейност, която ортопедите препоръчват на задължителния ортопедичен преглед през втория месец. В интернет има видеа, в които много малки бебета биват хвърлени в басейни и започват да плуват като жаби. Разбира се, не всяко бебе е прероден делфин, но пък всяко бебе се успокоява и забавлява във водата, която 9 месеца е била неговата естествена среда.

Не може да отидете на плуване с обикновена еднократна пелена, тъй като тя би се разпаднала във водата и това е мястото, на което идват гащичките за плуване: изключително полезен продукт, който трябва да има място във всеки шкаф с бебешки дрехи и принадлежности.

Ако сте решили да закупите тях, пелени или друго с марка babylove, вече казахме, че 30 стотинки от покупката ви ще отидат в подкрепа на Звено "Майка и бебе" в Габрово към SOS Детски селища България.

Къде точно отиват парите ви?

Сдружение SOS Детски селища България е първата гражданска правозащитна организация у нас, която предоставя директна грижа за деца в риск. За първи път след демократичните промени Сдружението предоставя алтернатива на институционалната грижа за деца - грижа в SOS семейство. Вероятно който не е посещавал едновремешните "Дом майка и дете", той не знае каква огромна крачка е това в грижата към децата в риск.

Сдружение SOS Детски селища България е част от голямото международно семейство SOS Children's Villages International, което се грижи за близо 2,500,000 деца в 136 страни по света. В продължение на почти 30 години сдружението в България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа и деца в риск да загубят закрилата на своите родители. Сдружението предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството и активно се застъпва за правата на децата и младежите.

В резултат от работата на сдружението в 95% от случаите семействата са подобрили грижата за децата си и е предотвратена раздялата на деца и родители.

Звено "Майка и бебе" в Габрово предоставя временно настаняване до 6 месеца на млади майки и бременни жени, които нямат подкрепа от семействата си и срещат трудности преди или в първите месец след раждането. Понякога дори малко помощ е достатъчна, за да може жена, изправена пред може би най-трудния си житейски избор, да вземе решение. Звеното насърчава привързаността майка-дете и изграждането на родителски умения, специалистите, които работят там съдействат на младите майки за намиране на жилище и започване на работа. Целта на програмата е предотвратяване на изоставянето и настаняването в институция на децата от 0 до 3 години. И дори само една майка да реши, че няма да изостави бебето си, това е успех толкова голям, колкото е голям един живот.

Не е толкова трудно да помогнем. Не е скъпо, нито времеемко. Понякога другите са утъпкали пътеката, по която просто трябва да минем и една малка стъпка ще бъде направена в правилната посока.