В квартала, в който живея, разпознаваха добре гласа ми рано сутрин. Нещо като Викача, който продава риба във варненските крайморски махали съм, докато "овладявам" дъщеря ми. Колкото и отработени да са движенията ми - като на октопод в нервен срив, трудно успявах да държа в ръка: малко зверче, което обича екстремни засилвания по баири; раничката ми вместо фамозната дамска чанта, уж купена за по-голямо удобство; торбата с боклука; детската раничка, която никой не иска да носи; портфейл; ключове; слънчеви очила; зарядно за телефон; самият телефон; маска; ... ако е кофти ден - няколко играчки; недоизядената филийка от закуската, която се чудя как да пласирам...

Представете си цялата тая суматоха, която се движи редом с мен, докато вадя колата от гаража. Няколко минути по-късно вече се редя на касата в кварталния магазин на опашка бързащи и нетърпеливи хорица (жеги, маски, други нерви, сещате се!).

Чувам "тиктакаща бомба", искри хвърчат от очите на чакащите, а моята малка принцеса е недостатъчно доволна от покупките и мрънка... ("...тук я няма онази кукла, която подариха на Моли, тази е с рокля демоде!").

Докато си блъскам главата над въпроса как отгледах индивид с толкова набит моден поглед, всъщност дори количката за покупки не ми гарантира свобода в пазаруването, а ровенето в дълбоката като адска паст раница ми отнема последните сили.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Портмонето го няма! Касиерката нервничи!

"Ох, на дъното на чантата ми е! Извинявайте! Оп, нямам кеш. Секунда да извадя банковата си карта... (от възможно най-тесните кожени джобчета на портфейла!)..."

Сконфузните извинения ни най-малко не ми спестяват неудобството ... А сега си представете обратната ситуация.

Спокойна, слънчева сутрин. Моята малка дъщеря още спи, а аз плащам сметките през телефона, след което, докато пия ароматно кафе, си поръчвам няколко отдавна набелязани продукта с помощта на приложението Pay by VIVACOM и виртуалната Mastercard Digital First.

Будя детето с усмивка и се приготвяме за разходка с удоволствие, а на вратата проверявам единствено нейния багаж. Защото моят се състои само от телефон и ключове! Смятам да пазаруваме заедно, но този път е различно... Излизам без портфейл! Отправяме се към магазина, където на опашката с ловко бъркане в задния джоб вадя телефона си и плащам за секунди, след което освобождавам ред за следващия. Чувство на увереност и гордост ме изпълват пред одобрителните погледи на чакащите след мен.

Докато се разхождаме, виждам през телефона си във Фейсбук, че моята приятелка е пристигнала успешно в Мароко! Лайквам снимката ѝ в социалните мрежи и я питам как е пътувала. За съжаление научавам, че са ѝ свили портфейла още на летището и сега се чуди как да закрепи ситуацията! Няма да позволя това да развали почивката ѝ, разбира се. С няколко клика превеждам сума, с която да помогна - директно през дигиталния си портфейл и получавам върволица от благодарности и обещание за много хубав подарък!

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още през март първоначалната сцена от древногръцка драма с опашки, ровене в чанти и хаос приключи. Попитах няколко приятелки как се оправят с деца и ежедневни ангажименти. Всички те казаха - "Нищо не нося в себе си! Дигиталният портфейл е рай!". VIVACOM стартира предлагането му още през март, но да си призная - отне ми няколко месеца да му се доверя изцяло.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Чудех се как точно ще олекоти ситуацията ми... и докато се чудих - губех време и продължавах да си късам нервите!

В крайна сметка изтеглих приложението Pay by VIVACOM, налично както за операционна система Android, така и за Apple и Huawei AppGallery. Пробвах го. Оказа се, че освен дигиталния портфейл, мога да заявя и пластика през приложението, която да получа - Mastercard Digital First. Освен минималистичен дизайн, на пластиката няма нищо друго освен името ми. Найс! Макар реално да не се налага да я разнасям със себе си, мога да я ползвам, ако реша да тегля пари в брой от банкомат или просто да се похваля с нея.

Така сагата на некоординирания октопод - моя милост, приключи. Pay by VIVACOM не просто ми позволява да плащам през телефона си, а ми спестява много притеснения! Мога да проверя бързо и лесно всичките си транзакции и наличност, а до тази информация имам достъп само аз. С Pay by VIVACOM следя месечния си бюджет - онази част, която остава само за мен, проверявайки за секунди преводите и плащанията си онлайн. Не ми се налага да ползвам банкомати или да нося пари в брой, които мога да изгубя в суматохата с малко дете в парка. Дори когато зареждам дигиталния си портфейл го правя онлайн. В момента пазарувам между няколко лайка във Фейсбук или директно оттам.

Забелязали сте онези реклами в социалните мрежи с точно тази рокля, която търсите отдавна, или обувките, за които мечтаете, и то на смешна цена, нали? Плащате ги с няколко клика!

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Зареждам дигиталния си портфейл веднъж месечно от личната си платежна карта. Ползвам го за плащания във фитнес залата, козметичния салон, ресторанта и почти през цялото време. Това ми позволява да изляза от вкъщи волна и свободна - без тежка дамска чанта и неоткриваем портфейл, защото имам дигитален такъв! Една идея по-сигурно, по-малко пряк контакт в ситуация на коронавирусна пандемия и същевременно по-малко излишни движения! До дигиталния портфейл достъп имам само аз, като "отварянето" му става лесно и бързо - чрез биометрични данни или секретен код.

Както вече сте се досетили: Аз съм майка на 3-годишно момиченце! Затова оценявам всякакви средства, които ми спестяват мисъл, движения и енергия. Ползвайки дигиталния си портфейл, редуцирам 5 трескави действия: ровене в чантата, вадене на портмонето, извинения за забавянето, плащане, прибиране...

Да си модерна жена не е само да си в крак с модата, а да я използваш така, че да улесняваш собственото си ежедневие. Вече не се налага да носим портфейли, защото телефоните са нашите карти за фитнес, карти за отстъпки, билети за концерт...

Вече не се тикаме в тесни пробни, за да се напъхаме с оптимизъм в по-малък размер дънки - правим го у дома!

Вече не се редим на опашка за хляб, доставят ни го! И бирата също, при това крафт! Дори зеленчуците и плодовете пристигат до вратата!

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Само с едно натискане можем да платим всичко - от любимото Latte в Costa Cafе до пазаруването в хипермаркета. Само с един клик - някъде между лайковете и ласкателни коментари в Инстаграм, докато се чудим - защо той ни е харесал последната снимка и дали ще пише отново... Вече плащаме дигитално! Всичко това не е сън. Както казват приятелките ми:

Рай е!

VIVACOM Mastercard Digital First e иновативен и сигурен модел в света на разплащанията. За удобство и сигурност на потребителите, на физическата карта са изписани само имената на картодържателя. Липсва каквато и да е било чувствителна информация. Уникалният 16-цифров номер (ПАН) и CVC кода за онлайн плащания с картата се съхраняват само в дигиталния портфейл. Достъп до него има единствено титулярат чрез използване на биометричните си данни или секретен код.

До края на месец октомври Pay by VIVACOM раздава и бонуси от по 15 лева за теб и приятелите, които си поканил да ползват приложението. Разбира се, всичко това се случва онлайн. Отваряш Pay by VIVACOM и избираш от менюто Earn (Печели). След това споделяш персоналния линк на приятелите си. Всеки поканен, който се регистрира в Pay by VIVACOM чрез твоя линк, поръча си физическа карта Mastercard Digital First и извърши покупка с нея - ще получи 15 лева от приложението. Същата сума очаква и теб в твоя дигитален портфейл. Можеш да каниш неограничен брой приятели.

Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от "Пейнетикс" АД - дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на "Пейнетикс" АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. "Файър" е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.

Повече информация за приложението може да видите тук!

В текста има продуктово позициониране