Българска асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО) за пета поредна година инициира Национални информационни седмици за осиновяването под мотото "Осиновяването - сбъднато семейство", която ще се проведе в периода от 24 СЕПТЕМВРИ до 5 ОКТОМВРИ 2018 г., със събития в цялата страна.

Тази година фокусът е върху промяната на член 105 от Семейния кодекс, според който, "На осиновителите или осиновения може да бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това".

Тайната на произхода в България спрямо осиновените, продължава да е регламентирана законово и да се практикува, въпреки препоръката от Съвета по правата на човека на ООН за "Въвеждане на законодателство, което забранява тайната на произхода и гарантира правото на осиновения да знае своя произход".

Мисията ни е да променим обществените нагласи по темата "Осиновяване" и да подчертаем важността на правото на достъп до биологичния произход на осиновения.

Присъединете се към нас!

Заповядайте в специално организираните събития на националните информационни седмици за осиновяването, където ще бъдат представени:

- книгата на Дора Прангаджийска - "Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката". Авторката е психотерапевт и член на БАОО (http://doraprangadzhiyska.com):

За първи път български психотерапевт пише за осиновяването не просто като специалист, а като лично изживял процеса... "Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката" е умело съчетание от професионални съвети и емоционални лични истории на осиновени, осиновители и биологични родители. В изданието са включени интервюта на Бела Чолакова.

"Тази книга ще промени гледните точки, преживяванията, дори животите на много хора, благодарение на факта, че самата авторка е преживяла всичко, за което пише. Затова всяка дума в този текст идва от сърцето ѝ. Затова, уверена съм, ще стигне и до ума, и до сърцето на всеки читател.

Това не е книга само за някой от триъгълника "осиновени - осиновители - биологични родители". Това е книга за всеки родител, защото достъпно и подробно обяснява какво се случва с бебето по време на бременността, раждането, следващите фази от първите седем години и как родителите неосъзнато и незлонамерено могат да травмират децата си.

Това е книга, която може да предпази от грешки. Но и да даде пример как те могат да бъдат простени и как по принцип в живота може да се извърви пътят от обидата и гнева до прошката и благодарността".

Мадлен Алгафари

Дора Прангаджийска e психотерапевт. От няколко години е и част от екипа на Българска асоциация "Осиновени и осиновители", която работи за промяна на обществените нагласи към осиновяването. Това е процес, който авторката приема и за своя лична кауза.


 - книгата "Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители"(автори: К. Първис, Д. Крос), анонсирана от Величка Дошева - психолог и член на БАОО;


- Прожекция на филма "Триъгълник от любов", изработен по проекта на БАОО "Да не отхвърлим за втори път едно дете", финансиран от Фондация "Лале" и Фондация "ОУК", отличен с наградата "Проект на годината в социалната сфера 2016":

Филмът "Триъгълник от любов" представя на публиката лицата на осиновяването и техните житейски истории. За първи път, след 60 години тайна на осиновяването, пред камерата застават със своите лични истории родители, осиновили деца, осиновени хора и биологични родители. Те представят осиновяването от гледна точка на Универсалния символ на осиновяването - триъгълник, олицетворяващ връзката между детето, биологичните му родители и осиновителите. Сърцето е любовта, която ги свързва заедно.

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

Снимка: БАОО

Екипът на БАОО ще бъде в следните градове:

• Враца: 24 септември 2018 г.;

• Габрово: 25 септември 2018 г.;

• Търговище: 26 септември 2018 г.;

• Русе: 27 септември 2018 г.;

• Разград: 27 септември 2018 г.;

• Добрич: 28 септември 2018 г.;

• Шумен: 28 септември 2018 г.;

• Варна: 29 септември 2018 г.;

• Ямбол: 1 октомври 2018 г.;

• Хасково: 2 октомври 2018 г.;

• Чирпан: 3 октомври 2018 г.;

• Раковски: 3 октомври 2018 г.;

• Пловдив: 4 октомври 2018 г.;

• Велико Търново: 5 октомври 2018 г.

Снимка: БАОО

Пълният календар на събитията по градове можета да видите ТУК