Да намериш разбираем отговор на въпросите си. Да разбереш, че пътят ти е споделен. Да откриеш, че трудностите ти не са уникални, а някой друг също ги е преживял и е намерил своя начин да ги преодолее. Да предложиш на своите близки и приятели достъпен начин да опознаят света на осиновяването. Да покажеш на приятелчетата на твоето дете, че осиновяването е още един начин децата да срещат родителите си и семейството да става по-голямо.

Това са част от въпросите, които включва каузата "Осиновяването - сбъднато семейство!" на Българската асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО), с която тя се включва в националната инициатива "България дарява".

Българска асоциация "Осиновени и осиновители" (БАОО) вдъхновява хората да преодоляват стереотипите, свързани с осиновяването, които са насаждани с поколения. Това са устойчиви нагласи, които често пъти са в основата на дискриминационно отношение.

Осиновяването е дълъг процес, в началото на който обикновено стои травма. Преодоляването й се нуждае от целенасочено и професионално подпомагане. За целта сме изградили групи за взаимопомощ, осъществяваме проучвания, създаваме текстови и видео материали. Осъществяваме две обществено значими събития през годината - Национални информационни седмици за осиновяването и Щъркелов ден.

"Осиновяването - сбъднато семейство!" е проект за заснемане на серия от кратки видеоклипове, в които осиновени хора и родители, осиновили деца ще споделят личния си опит и преживявания в различни етапи от процеса на осиновяване: решението за осиновяване, процедурата по проучване, първите дни у дома, как да говорим с децата си за тяхната история, как да ги преведем от ранната детска възраст до уверени млади хора.

Изработването и разпространението на такива клипове ще спомогне и за формиране на обществена нагласа за толерантно, хуманно и цивилизовано отношение към осиновяването, родителите и техните осиновени деца.

През 2016 г. създадохме документалния филм "Триъгълник от любов", представящ лицата на осиновяването, с подкрепата на Фондация Лале и Фондация ОУК. В началото на 2018 г. с помощта на голям производител успяхме да заснемем клип, посветен на Щъркелов ден - денят, в който детето среща своето семейство.

Подкрепете ни, за да можем да покажем още страни от многоликия свят на осиновяването: свят на любов, доверие и безрезервна подкрепа", е призивът на БАОО.

Банкова сметка:
IBAN: BG63UNCR76301076445742
SWIFT BIC: UNCRBGSF
Уникредит Булбанк АД

Дари тук: ТУК и ТУК

С нетрадиционна акция стартира инициативата "БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА"

На 22.03.2019 г. 15 паметника на известни български общественици, писатели и революционери, които малцина знаят, че са били и отдадени дарители и филантропи, осъмнаха с нетрадиционни надписи. "Вземи пример! И той е дарил. #ТиСиНаХод. Избери кауза и дари на www.bulgariadariava.bg от 22 до 31 март, когато цяла "БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА".

Надписите са поставени пред паметниците на велики българи в Борисовата градина, сред които са Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Христо Максимов, Радко Димитриев и Нешо Бончев.

Ние ги познаваме в различна светлина, но "Енциклопедия Дарителството" разкрива, че всички те са били филантропи, даряващи за построяването на училища и университети, за основаването на Българската академия на науките, за просветни и здравни дружества и много други каузи, белязали развитието на България в периода от Освобождението до Втората световна война.

С нетрадиционната акция се дава старт на националната дарителска кампания "България дарява". Тя се организира за първи път от 12 граждански организации, обединени от идеята да популяризират и насърчават индивидуалното дарителство у нас.

Посланията върху знаковите паметници в София са дело на провокативните артисти от Destructive Creation, които подкрепиха инициативата "България дарява" напълно безвъзмездно, тъй като също вярват, че промените се правят от всички нас.

Кампанията "България дарява" обединява близо 120 каузи от цялата страна и различни сфери от живота на общата платформа www.bulgariadariava.bg. Така всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, както и региона, където иска да насочи своя принос. По този начин заедно, с обединените усилия на много дарители и 120 граждански организации от цяла България, можем да направим промяната, за която мечтаем.

Ако лично вие или вашата медия имате идея как можете да подкрепите и популяризирате "България дарява", не се колебайте да го направите и ако имате нужда от помощ, можете да се свържете с нас.

Вижте повече на www.bulgariadariava.bg и в социалните медии ТУК