С настъпването на пролетта дойде време и за голямото пролетно почистване.

Но няма да си говорим за това днес. Покрай подреждането на къщата и изхвърлянето на ненужни вещи се сетих, че има една тема, която за мен е много важна, а забелязвам, че все повече хора се интересуват от нея. Ще ви представя нещата така - вкъщи сме двама родители, три деца и... един тон боклуци, които произвеждаме в следствие от собственото си битово ежедневие.

Това провокира само един въпрос у мен, а именно - как да изхвърляме минимално количество отпадъци, особено когато сме с деца? Защото простата сметка сочи, че всяко едно бебе е отговорно за 1 тон изхвърлени пелени. Един тон! Да не споменавам хилядите опаковчици, боклучета и отпадъчета, които придружават мъниците. И да бяха само те. Ние, възрастните, също не сме цвете за мирисане по отношение на отпадъците.

Снимка: личен архив

Затова в днешния епизод ще си поговорим за популярното течение на "Нулеви отпадъци", известно и като "No waste" (в превод: без боклуци). Това е философия, която се базира на това не просто да изхвърляш отпадъците си разделно и да ги рециклираш, а като цяло да не създаваш излишни отпадъци.

Снимка: личен архив

Оказва се, че тази тежка и на пръв поглед непосилна задача е напълно изпълнима с малко усилия и няколко полезни практики.

Снимка: thegreenhubonline.com

Във видеото можете да видите с какво аз замених памперсите, бебешките мокри кърпички и еднократните подложки за повиване. Ще ви разкажа и за още няколко много интересни практики, с които можем да сведем отпадъците почти до минимум.

Споделям тези и още много идеи с вас, защото силно вярвам, че от нас зависи да оставим на децата си и техните деца един по-чист свят с по-малко боклуци! Приятно гледане!