Забравете фитнес маниаците, "напращели" от мускули - по-пълничките мъже са считани за по-добри бащи, пише Лента, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

За целите му специалисти от университета на Мисисипи в Хатисбърг са провели допитване, чиято цел е била да установи какви характеристики се приписват на мъжете в зависимост от външния им вид. В частност изследователите са искали да проверят как представителите на силния пол са възприемани като родители, пише БТА.

Проучването е обхванало 800 жени. Участничките е трябвало да разглеждат снимки на мъже с различни телосложения и да посочат какви родителски качества им подхождат. Отговорите са включвали различни варианти, като желание да се помогне на детето с уроците, да бъде научено на нови неща, склонност към защита или раздразнение.

Резултатите показват, че пълничките мъжете е по-вероятно да получат положителни оценки, като дамите често ги определят като не толкова доминиращи и съответно като по-добри, лоялни, ангажирани. В същото време слабите и атлетични мъже са описани в по-неблагоприятна светлина от гледна точка на родителски качества.

Негативна оценка обаче получават и прекомерно затлъстелите мъже. Според експертите те могат да дадат лош пример за дисциплина на децата.