Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн, която през юни стана втората правителствена ръководителка, която роди бебе, докато е на власт, се превърна в хит в Общото събрание на ООН, където се появи с отрочето си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки на Джасинда >>

Тридесет и осем годишната Ардърн доведе със себе си тримесечната си щерка Нийв на срещата на върха, посветена на Нелсън Мандела и на мира, на която имаше представители на 130 държави. Премиерката остави бебока, с биберон в устата, в ръцете на партньора си Кларк Гейфорд, докато произнесе речта си. Тя беше 67-ият оратор. После взе бебето в ръцете си и го целуна под разчувствения поглед на другите членове на новозеландската делегация.

Джасинда Ардърн произнася речта си

Снимка: AP/БТА

Същевременно в Туитър Гейфорд качи снимка с баджа, предоставен от ООН на бебето, на който пишеше просто: "Първото бебе на Нова Зеландия".

По-рано днес в интервю за телевизия Ен Би Си Ардърн през смях каза, че й се е сторило толкова трудно да се ръководи една страна, колкото и да се наглежда бебе на три месеца в продължение на 17-часов полет, колкото е полетът от Нова Зеландия до Ню Йорк.

Освен участието си в ООН Ардърн участва и в конференция за климатичните промени, след като през април обяви забрана на нови офшорни въглеводородни сондажи.

Преди Ардърн пакистанката Беназир Бхуто роди, когато беше премиерка през 1990 г.