Прощъпулникът е ритуал, известен в много култури. По него се гадае каква ще е бъдещата професия на детето, какъв път го чака в живота.

Как и кога се прави прощъпулник?

Прощъпулникът на детето се прави, щом е добре проходило и може самостоятелно да направи известен брой крачки. Обичаят е да се прави в понеделник, сряда или неделя.

Приготвя се питка, замесва се с бяло брашно. Омесва се от майката или друга жена с двама живи родители. Хубаво е да се приготви от близък човек, който обича детето и има добри мисли за него, тъй като месенето на обреден хляб е ритуал, с който се пренася енергия. По традиция тази питка не се украсява, но може детенцето да стъпи с едно краче върху нея преди изпичане, за да носи отпечатък от крака му. След като питката е готова, някой по-пъргав член на семейството я взима и обикаля с нея къщата. Не трябва да се спъва и да пада при обиколката, за да е здраво детето.

Снимка: iStock/Getty Images

Ритуалът с търкулването на питката

На избраното място за ритуала се постила дълъг бял чаршаф или платно. Често напоследък майките поръчват специални платна за прощъпулник с надписи и името на детето.

В единия край на бялото платно се нареждат предметите, които ще бъдат наречени за различни професии. Те трябва да са на земята или върху ниска маса, така че детето спокойно да може да ги вижда и да ги достига.

Изборът на предмети и професии е въпрос на въображение и предпочитания у родителите. Някои професии по-трудно се "обличат" в предмети, но всичко е въпрос на наричане. А като се замислим, едва ли ние самите сме наясно с професиите на бъдещето, които ще стоят като избор пред нашите деца. Хубаво е също така при избора на предмети да се спрем на такива, които са непознати за детето и не са играчки, за да е по-"обективен" изборът му.

Питката се търкулва по белия чаршаф, а детето бива насърчено да тръгне след нея, за да стигне до наредените предмети. Към който предмет първо посегне, това ще е неговата бъдеща професия. Ако пък се насочи към питката и не обърне внимание на предметите, значи ще "държи хляба в ръцете си".

Първото парче от питката след ритуала се пада на детето, след това майката раздава останалите на гостите и семейството. Традицията е да подскача и тича, докато черпи с питката, за да е пъргаво детето.

ИДЕИ ЗА ПРЕДМЕТИ-ПРОФЕСИИ

Калкулатор: Счетоводител

Паспорт: Дипломат

Спринцовка/стетоскоп: Лекар

Снимка: iStock/Getty Images

Четка/паста за зъби: Зъболекар

Компютърна мишка: IT специалист

Черпак: Готвач

Снимка: iStock/Getty Images

Гребен: Фризьор

Линия и молив: Архитект

Портмоне: Банкер, финансист

Четка за рисуване: Художник

Микрофон/музикален инструмент: Музикант, певец

Книга: Учител, лектор, писател

Снимка: iStock/Getty Images

Дреха, игла и конец: Шивач, дизайнер

Бижу: Златар, бижутер

Червило, сенки: Гримьор

Маска: Актьор

Химикал, микрофон: Журналист, водещ

Фотоапарат: Фотограф

Вратарска ръкавица, ски щека или друго спортно пособие: Спортист

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където готви заедно със своите малки помощници - двете й деца. Там споделя всичко, което я вълнува - детското развитие и възпитание, родителството, кулинарията.