Проучването било проведено от екип на д-р Кайли Хамлин от университета в Британска Колумбия. Пеленачетата не само можели да правят разлика между приятели и неприятели, а гледали и с добро око, ако се тормози някой, който не им харесва и се различава от тях.

Предишни изследвания вече бяха установили, че бебета харесват хората, които се държат мило с тях и ги глезят. Но новите опити на канадските психолози за пръв път констатираха, че младенците одобряват форми на антисоциално поведение, насочени срещу "различните".

"За да установят бебетата кои са им приятели и кои не, още преди да навършат годинка, те преценяват приликите и разликите",
коментира резултатите от проучването д-р Кайли Хамлин.

Екипът предложил на пеленачета да си изберат между любимите им крекери и зелен фасул. След това ги завели на куклен театър. Някои от куклите показали същите хранителни предпочитания като тези на децата, други - противоположните. Подканени да хванат куклите, които най-много им харесват, те посягали към тези със същите вкусове като тях /крекери/. И показвали предпочитания към онези, които биели и сритвали марионетките, с различните от техните вкусове /зелен фасул/. Или помагали на тези, които обичали крекеритe. Едно от кърмачетата дори целунало една кукла със "сродна душа".

"Бебетата показаха учудващата способност да разпознават съюзните връзки в обществото. Въпреки абсолютно крехката си възраст те добре разбират, че неприятелят на техния неприятел е техен другар", заяви д-р Хамлин, цитиран от БТА.

Тенденцията се запазва и в по-зряла възраст, припомня екипът. Хората са по-склонни да фаворизират себеподобните индивиди, отколкото тези, с които имат малко общи неща.
ИЗБРАНО