Юни вече е към края си и трепетно вълнение изпълва цялото семейство. Почти мога да си представя как се излягам на плажа с книжка в ръка и отпивам коктейл, докато морският бриз гали лицето ми. Казвам почти, защото отиваме на почивка с децата, което ще ме лиши от всякаква възможност за морско безвремие.

Да си го кажем честно, на море с малки деца може съвсем лесно да се окаже по-напрегнато от лято в града. Обстановката е нова, хората са непознати и повечето правила, които малчуганите спазват вкъщи, не важат на плажа. Ето защо днес споделям с вас плажния си опит и нещата, за които да внимаваме, когато сме с деца на море.

Как да се справим с коварните медузи?

Номер 1 в моя списък с морски опасности са медузите и неразбираемото, неистово желание на почти всяко хлапе да ги хване или докосне с пръст. А последствията са винаги неприятни. След ужилване медузите оставят по кожата нематоцисти. Това са отровни торбички, които дори след досега с медузата продължават да изпускат отрова. Гадничко, нали?

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Екип учени от Калифорнийския университет в Сан Диего твърди, че най-ефикасното средство при ужилване от медуза е топла вода и лидокаин. Първо обаче трябва да отстраним останалите отровни торбички с обратната страна на нож, кредитна карта или черупка на мида. После обливаме поне 30 минути с топла вода, която блокира отровата и намазваме с лидокаин, който освен, че обезболява локално, неутрализира нематоцистите. Добра работа в подобна ситуация ще ви свърши и комбинация от оцет и морска вода.

Голите деца на плажа

Сигурна съм, че всички сме виждали голи хлапета по плажа. Моите деца обаче не са сред тях и за това има две съвсем разумни обяснения. Първо, за мен е важно децата да са с бански на плажа, който да има защита 50-ти фактор. Това, разбира се, не е заради медузите или поне не само. Не е тайна колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи, особено за нежната детска кожа. Кожата на децата си мажа с крем със същия фактор, но без бански от него не остава и следа след първото къпане в морето, а да мажеш детето с крем на всеки 20 минути си изисква разумно трудово заплащане.

Но да оставим ултравиолетовите лъчи настрана. Морската вода със сигурност не попада сред най-хигиеничните среди за вашето хлапе. Пускайки децата голи в морето, рискувате да превърнете семейната почивка в борба с различни и упорити бактерии, обриви и куп усложнения. Съвсем излишно напрежение, според мен.

Когато детето се нагълта с вода

Аз лично плувам откакто се помня. Или иначе казано, нямам спомен какво е да не можеш да плуваш. Причината е, че съм дъщеря на плувец и баща ми се е погрижил за мен от съвсем малка. Но всеки път, когато влизахме във водата, той не спираше да ми повтаря колко опасно е морето и как постоянно трябва да сме нащрек, когато сме около водата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Едно от най-важните неща, за които да внимаваме, когато сме с деца на море, е самото море. Аз много пъти съм разказвала на Вики и Алекс за мъртвото течение и колко опасно е то. Уча ги и как да го разпознаят. На повърхността си то изглежда като спокойна ивица вода с малко по-различен цвят, близо до брега. Важно е да знаят и как да реагират ако попаднат в мъртво вълнение. Не трябва да се плува срещу течението, а почти паралелно на брега, за да се излезе от опасната зона. Така силата на самото течение се усеща по-малко.

Ако все пак децата се нагълтат с вода, първо трябва да проверим за проходимост на дихателните пътища. Ако малчуганът сам изкашля водата всичко е наред и няма нужда да се тревожите извънредно. Ако обаче има затруднения в дишането трябва да действате бързо. Разбира се веднага трябва да се потърси медицинска помощ, а докато пристигне компетентен екип можете да застанете на едно коляно. Сложете детето по корем на  крака си, така че главата му да виси надолу. Отворете устата и леко потупайте по гърба. Така хлапето ще започне да изхвърля поетата вода. Наблюдението над детето трябва да продължи и след това, защото съществува явление, познато като "вторично удавяне" или "сухо удавяне", което може да се случи до 3 дни след инцидента и дори да има летален изход. Ако при инцидента е влязла вода в дробовете и е останала там, тя може да доведе до белодробен оток. Ето защо дори и детето да е добре и да е нагълтало само малко вода, трябва задължително да се потърси медицинска помощ.

Къде са ни парите?

Има и още една опасност, която дебне по морето и това са джебчиите. На всички е ясно, че родителите с малки деца по цял ден тичат след тях по плажа и често оставят вещите си без надзор. Ето и няколко хитри идеи как да запазим ценностите си на пясъка от недоброжелатели.

Един празен стик дезодорант би свършил чудесна работа. Слагаме парите вътре, затваряме капачката и пъхаме в плажната чанта. Кой би заподозрял? Но най-доброто скривалище за всяка майка на малко дете е памперсът. Взимаме чист и сух памперс, слагаме ценностите вътре и го прегъваме и залепяме с лепките сякаш е току що употребен. Гарантирам ви - никой не би се осмелил да провери какво има вътре.

Е, време е и ние да тръгваме за морето с тримата мускетари. А на вас желая слънчева ваканция и шоколадов тен. До скоро!