Децата, които са изложени на химични замърсители по време на бременността на майките им и през първите години от живота си, са с увеличен риск от намаляване на респираторните функции, сочат резултатите от изследване.

Някои вещества могат да се свържат с намаляване на респираторните функции у децата, заявиха специалисти от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания, Френския център за научни изследвания и университета в Гренобъл, цитирани от Франс прес и БТА.

Става въпрос за перфлуорни съединения, които се съдържат в тиганите с незалепващо покритие, някои хранителни опаковки и покритията срещу петна и отпечатъци, за консерванта етилпарабен, който се съдържа в козметични продукти, и за молекули, произлезли от разлагането на фталати. Това е едно от първите изследвания, фокусирало вниманието върху глобалното излагане на поредица замърсители, а не върху излагането на отделни замърсители.

Специалистите са събрали данни за начина на живот на около 1000 бременни жени и децата им в 6 европейски страни и излагането им на десетки замърсители - фини частици във въздуха, смутители на ендокринната система, метали, устойчиви органични замърсители. В изследването участвали също учени от Института за глобално здравеопазване в Барселона. Специалистите изследвали белодробните функции у деца на 6-12-годишна възраст, като анализирали обема на вдишания и издишания въздух. Било констатирано, че два пъти по-голямото количество перфлуороктанова киселина в кръвта на майките през бременността им е свързано с почти 2-процентно намаляване на издишания от децата им въздух. Що се отнася до излагането на замърсители след раждането, намаляването на респираторните функции е свързано с 9 фактора, сред които медта, консерванта етилпарабен, молекули, произлезли от разлагането на фталати.

Резултатите от изследването са публикувани в Lancet Planetary Health.