Бразилски специалисти са разработили нов експресен тест за определяне на пренасяния от комари вирус зика, предаде ТАСС, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

За теста носителят се поставя в съд със специален реагент. След това експертите определят резултатите по цвета - жълтият показва наличието на вирус, а оранжевият - отсъствието му. Процедурата отнема между 20 и 40 минути.

Изследователите от института "Освалдо Круз" са тествали 60 комара, заразени в лаборатория и в естествена среда с вируси зика, чикунгуня, денга (денге) и жълта треска.

"Идеята ми беше комарите да бъдат улавяни в естествени условия и да получаваме резултатите на място", споделя Северин Джеферсон, младият създател на теста.

Новото средство за откриване на вируса зика е 40 пъти по-евтино от стандартните тестове и съкращава времето за получаване на резултатите с няколко часа.

Вирусът зика е идентифициран за първи път в Уганда през 1947 г. До 2015 г., когато се прояви в Бразилия и причини епидемия от случаи на бебета със сериозни вродени малформации, пренасяният от комари от вида Aedes aegypti вирус не беше считан за сериозна заплаха.