"Гласът на Мама" на мама е най-новият член в подкаст семейството на dir.bg. Това е медиен подкаст за бременност и майчинство, насочващ погледите както към невероятни лични истории, така и към експертни съвети, дадени от светилата на модерната медицина. Зад микрофона застават журналистките Криси Димитрова и Юлия Владимирова. Криси е редактор на градския сайт #URBN, a Юлия - културолог и автор на сайта за изкуство и култура Impressio. 

Новият епизод на "Гласът на мама" може да очаквате всяка седмица в неделя сутрин на страницата на портала dir.bg и сайта life.dir.bg или да го слушате в удобно за вас време - рано сутрин или вечер след напрегнатия ден в платформите Spotify и Google Podcasts.

Първият месец на подкаста "Гласът на Мама" стартира и с първия въпрос, основополагащ пътя на майчинството:

Кога е най-добрата възраст за раждане?

Очаквайте 4 вълнуващи епизода по темата!

Вторият от двата лични разказа за месец септември е на едно младо момиче, решило да се отдаде на майчинството в ранните си 20 години. София Пампулова съвместява гледането на своята "буря" (както нарича дъщеря си) Зара с работата в студиото си за татуировки "Котва".

Художничка по образование, София е една от най-популярните татуистки в столицата. След ражането ѝ се налагало да работи само по един ден седмично, за да може да полага грижи за малката...

Снимка: Личен архив

Как майка ѝ приема решението да стане майка в годините, в които трябва да се живее на пълни обороти?

Защо на майките без татуировки им е позволено по бирички в парковете, а на татуираните - не? 

Кой е най-трудният момент за София, родила на 22 години?

Снимка: Личен архив

София Пампулова споделя пред нас:

"Притеснявам се, когато хората кажат "дете гледа дете" - затова съм се притеснявала, а не от материална гледна точка, защото никога не идва момента да си кажеш - ето сега имам достатъчно пари, достатъчно голям апартамент и сега работата ми е перфектна, така че съм готова да имам дете".

Още снимки на София Пампулова с бурята Зара тук >>>

Юлия допълва изказването на София с тезата, че жените, които предстои или са станали майки, никога не са спокойни и винаги има някакви страхове, които да ги тревожат. 

"Не мисля, че моментът, когато имаш достатъчно развита кариера настъпва" допълва София. 

Снимка: Личен архив

Според Криси не трябва да се изпуска поривът и физическото желание да дадеш живот: 

"Тост няма определено време, в което трябва да "поизчакаш", когато си в сериозна връзка. Нужно и двамата с половинката да го искате и да имате смелостта да поемете отговорност, но не само временно, а за цял живот!" 

Снимка: Личен архив

Какви са предимствата и недостатъците да родиш по-рано? Това се питаме в студиото. 

Тъгуваш ли за неизживяните партита и пътешествия или напротив, осмисляш момента като нещо важно, през което трябва да преминеш точно сега? 

Разговорът ни отива и в посоката, в която обикновено жените се страхуват да споделят трудностите: майчинството не е само период на щастие, защото докато сме бременни, а и след това, често изживяваме много тежки и драматични физически и психически моменти. 

Снимка: Личен архив

"Повечето хора смятат, че майчинството е най-прекрасното нещо на света, но докато бях бременна например, аз се превърнах в зла жена, виках на хората..."

Какво още правят младите майки, които гледат деца - чуйте в новия епизод! 

 

"Гласът на мама" може да слушате всяка седмица на страницата на Life.dir.bg, както и в платформите Spotify и Google Podcasts.