Чудиш се защо твоят наследник се дърпа, когато го каниш на масата, и после с вид на кралска особа капризничи пред супата си? С малко търпение и добър пример ще разкъсаш омагьосания кръг и ще му помогнеш да заобича храната.

Какво помага?

Примерът на мама и татко

Необходимо е самата ти да покажеш на детето, че храненето е важно и приятно. Опитваш се да дадеш поредната лъжичка зеленчуково пюре, а детето срещу теб се мръщи и извърта глава. Вместо да го умоляваш поне да близне, хапни и ти една лъжица, усмихни се и покажи, че пюрето е мнооого вкусно. Най-вероятно твоето мъниче ще прояви интерес. Добре е цялото семейство да се храни заедно на масата, а не детето да бъде отделяно. Така то ще може да имитира мама и татко как хапват.

Примерът на другите деца

Ако детето не желае да подражава на мама и тате, апетитът на неговите връстници може да се окаже много заразителен. Щом твоят малчуган не обича ябълки, можеш да поканиш най-доброто му приятелче у дома и на него да предложиш парченце плод. Ако съседското дете хапва с охота, непременно го похвали. Възхити се на неговия апетит и подчертай, че то е толкова силно и хубаво, защото всеки ден яде ябълки. В същото време предложи и на своя малчуган. Той най-вероятно няма да откаже, защото ще иска да подражава на своето приятелче.

Любимата храна

Ако детето е с капризен апетит, опитай се да разбереш коя е любимата му храна. Предлагай разнообразни продукти, приготвени по различни начини. В случай че мъникът отказва да яде зеленчуците сурови, може да ги хареса в супата. Плодовете можеш да предлагаш нарязани на ситни парченца в сутрешната каша.

Лесно достъпна храна

Когато детето проходи и може само да достига масата, оставяй храната на достъпни за него места. Предлагай му в определените за хранене часове нарязани плодове - банан или парче печена тиква. По този начин ненатрапчиво ще му напомниш, че е време за хапване.

Аз мога сам!

Стимулирай своето дете още от 7-ия месец да започне да се храни само. В началото може би ще си на прага да се откажеш, когато цялото столче е омазано с пюре, а новата блузка отново има нужда от пране. Опитай се да преодолееш желанието си да грабнеш лъжицата от ръката му. Щом установиш, че детето проявява интерес да се храни само, вземи две лъжички и редувай - една лъжичка само, една - от мама. Или пък го остави с едната в ръка да бърка в купичката, докато ти го храниш с другата.

Недей да превръщаш храненето на детето си във фикс идея!

Какво пречи?

Хранене насила

Ако детето откаже категорично, в никакъв случай не го насилвай и уговаряй да яде. Това само ще влоши нещата. Опитай се да измислиш активни игри, за да може малчуганът наистина да се умори и да изгладнее. Тогава му предложи нещо, което много обича. Дори и да хапне съвсем малко, това е по-добрият вариант, отколкото насила да го тъпчеш. Иначе има опасност храненето трайно да се превърне в мъчение и за него, и за теб.

Залъгването

Дори в началото книжките и играчките да ти помагат да го залъжеш да хапне поне лъжичка от супата, не забравяй, че тази тактика е много погрешна. Колкото и малко да е детето, то непременно ще се усети, че може да те манипулира. И всеки път ще очаква да измисляш все по-интересни игри. Но апетитът му надали ще нарасне.

Похапване между храненията

Няма нищо лошо да предложиш плод или бисквитка между храненията, но се опитай да не прекаляваш със сладките неща, царевичните пръчици и др. Ако твоето дете похапва "между другото" солетки, надали ще пожелае да си изяде пюрето или кашата след това.

Напрежението на мама

Напълно нормално е да се притесняваш, когато детето ти често отказва да яде. Важното е да се опиташ да не го показваш. Малчуганите усещат кога мама е напрегната и тогава и те самите стават по-неспокойни. Ако ти самата си изнервена от постоянните борби да го накараш да хапне нещо, помоли таткото да те замести поне на вечеря. Често "злоядите" малчугани, които не близват и трошичка при мама, хапват с охота, ако ги храни друг.

Прекалените похвали

Навярно си във възторг, че този път твоето дете е изяло цялото пюре. Какво чудо! Иска ти се да го нацелуваш и да го обсипеш с похвали. Няма нищо лошо да го поздравиш, но не прекалявай, защото има опасност ритуалът да се превърне във фикс идея и детето да се храни само заради похвалите на мама.

Колко трябва да яде моето дете?

Всяко дете има различни хранителни потребности. Не се вторачвай в таблиците и не го насилвай да изгълта до последната хапка препоръчителното в книжките количество. Възможно е точно в този ден то да няма голям апетит, а на следващия - да хапне повече.

Ориентировъчно, ако бебето е на 6 месеца и тежи 6 килограма, е нормално да изяжда около 750 г на ден. Но всичко пак зависи от неговия характер и темперамент. Има деца, които са много енергични и могат да приемат по-голямо количество храна.

Важно е да знаеш, че Световната здравна организация определя по-ниски стойности на ръст и тегло на естествено хранените деца. Препоръчителните таблици в българските медицински картони на децата завишават тези стойности с около 15-20%. Ако детето ти е здраво и нервно-психическото му развитие е добро, не се притеснявай, че наддава по-малко от своите връстници.

Източник: moetodete.bg