Заради резултати от изследвания за влиянието на мобилните телефони върху здравето при децата в дългосрочен план, британските експерти препоръчват използването им от тях само по необходимост – в краен случай. Ето защо:

Мобилният телефон представлява един вид проводник, през който протича променлив ток с висока честота. Това създава радио вълни, които се излъчват от него и са предназначени да открият определен сигнал. Тези електромагнитни вълни с определена дължина се излъчват във всяка посока, включително и към главата на използващия апарата. Изследвания показват, че тези вълни се абсорбират от тъканите на организма, което пък повишава риска от туморни процеси. 

През последните години много се дискутираше вероятността от ракови заболявания заради употребата на мобилни телефони, но все още нито едно изследване в тази насока не потвърждава или отхвърля категорично този риск.

В началото на 2011 г. дори Световната здравна организация публикува доклад, който сочи вероятността мобилните телефони да предразполагат към развитие на рак.

Британско изследване от 2000 г. и друго шведско от 2008 г. алармират, че употребата на мобилни телефони може да предразположи развитието на глиома, туморно заболяване на нервната система, произтичащо от глиалните клетки в мозъка. Други две изследвания обаче от 2006 г. и края на 2011 г. не намират връзка между използването на апаратите и туморните заболявания на мозъка или нервната система.

На въпроса дали организмът на децата е по-податлив на въздействието на излъчванията от мобилните телефони, отговорът на експертите е положителен и това се доказва от изследване през октомври, публикувано в сп. Electromagnetic Biology and Medicine. Обяснението е, че костите на децата са много по-тънки, което означава, че мозъкът поглъща 10 пъти повече от лъчите сравнено с възрастните. Дори само заради това твърдение си заслужава да се въведе лимит на ползването на телефона от подрастващите, коментират здравни експерти.

Съветите, които могат да дадат засега експертите на родителите, е те да контролират времето на използване на мобилните телефони от децата. Полезно е да се въведе ограничение на продължителността на разговорите и броят им за деня. По-добре е децата да пишат съобщения, отколкото да разговарят, да ползват обикновените слушалки и мегафона, което позволява поставянето на апарата далеч от главата, и, естествено, се създадат някои правила кога и за какво да се използва мобилния телефон – нека продължителните разговори и уточненията да бъдат оставяни при срещите.