Въпреки, че вече е месец септември и в последните два дни есента показа неприятен характер, слънцето отказва да си отиде, а аз съм сигурна, че всички го подкрепяме с две ръце. Затова е важно да продължаваме да се пазим от ултравиолетовите лъчи, макар и есенни.  Поради тази причина днес ще ви дам няколко интересни идеи за това как да предпазим себе си и най-вече малките деца по време на циганското лято. 

Че не е добра идея да използваме климатик в бебешка стая е ясно на абсолютно всички. Все пак това не ме спира да мисля как безопасно да разхладя мъничето ми без да застраша здравето му. Да не забравяме, че както ние не може да спим добре в жегите, така и бебетата и малките деца се въртят и будят често, когато им е топло. У дома, изпитано работи един трик, който съм прилагала и при трите си деца. Зареждам фризера с мокри кърпи и бутилки, пълни с вода, и ги замразявам добре. После ги слагам на различни местата в бебешката стая. Така, когато въздухът циркулира, се разхлажда, при това съвсем безопасно за детето. Хем е хладно, хем не е прекалено студено.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Освен това едва ли има дете, което не обича сладолед и ледени близалки. Много от нас обаче не са големи фенове на това да дават мляко и захар на децата си или пък отрочетата им са прекалено малки за класическия сладолед. Така отново се налага да сме изобретателни и да измислим иновативен вариант за това как да разхладим детето си здравословно. Ех, че изискано звучи - здравословно разхлаждане! Както и да е, да не се разсейваме. По-големите деца могат спокойно да се наслаждават на домашни сорбета и ледени близалки. За сорбетата просто замразявам различни плодове - диня, боровинки, круши, каквото имам под ръка, и после пасирам в блендера. Ледени близалки пък правя много лесно. Във формички за сладолед замразявам плодов сок, който сама съм направила, и за ефект пускам вътре някакви дребни плодове - боровинки, ягоди или малини. Децата ми ги обожават. Ако имате кърмаче, което все още не е захранено, също имате вариант. Замразете изцедена кърма във форма за сладолед или формичка за пръчковиден лед. Така бебето не само ще се разхлади, но и това е отличен трик при никнене на зъбки. Както знаем, кърмата има обезболяващи свойства, така че това си е направо 2 в 1.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Много пъти сме чували по различни поводи, че ключът е в храната. Храните, които консумираме, могат да ни помогнат значително както да се охладим, така и да се затоплим. Ето защо трябва да внимаваме повечко с това какво точно консумираме в по-топлите дни. Ето и моите топ 10 храни, които помагат да охладим тялото си. В този списък влизат круши, гаспачо, пъпеш, зелена салата, сливи, киви, праскова, краставица, диня и ябълка. Тези храни не само ни разхлаждат, но и съдържат екстра течности, които да възстановят загубата на електролити от организма при потене. Все пак трябва да спомена и храните, които е хубаво да избягваме, защото повишават нивото на температура на тялото. Това са джинджифил, моркови, цвекло, ядки, кокосово масло, сладки картофи, лук и брюкселско зеле. За тяхната консумация е хубаво да почакаме до късна есен, зимата и ранната пролет.

Във видеото ви демонстрирам и една изключително интересна и умопомрачително смешна древна индийска практика за охлаждане на тялото. Не пропускайте да изгледате епизода и да се посмеете на мой гръб.