Витамин D редовно е препоръчван от лекарите, за да се предотвратят бъдещи костни увреждания у детето. Изследването на екип под ръководството на проф. Деби Лолър от университета в Бристол обхванало 3960 бременни британки. Получените резултати не показват значима връзка между нивото на витамин D у тези жени по време на бременността им и костната минерализация у децата им, когато те били на 9 години и 11 месеца.

Нивото на витамин D било изследвано по време на цялата бременност, тръгвайки от най-ниските му стойности през първото тримесечие, за да се стигне до постепенното му увеличаване впоследствие. Витамин D играе значима роля за костната минерализация, като стимулира поглъщането на калция. Произвежда се в организма под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи върху кожата, но може да бъде набавен и под медикаментозна форма.

Британските здравни власти препоръчват на всички бременни и кърмещи жени да приемат ежедневно доза от 10 микрограма витамин D. Във Франция гинеколозите обикновено предписват еднократна доза от 100 000 единици витамин D в началото на 7-ия месец от бременността, за да се предотврати анормално ниско ниво на калция у новороденото.

Коментирайки резултатите от изследването, проф. Лолър прецени, че препоръките на британските здравни власти надценяват значението на витамин D. Няма солидни доказателства, че приемането на добавки витамин D от бременните може да предотврати ниското ниво на костна минерализация у децата им, заяви тя. Учените освен това признаха, че не са проучили други възможни ефекти от витамин D у бременните - прекомерното му количество може да предизвика редки нежелани ефекти като сърдечна аритмия и мускулни проблеми. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет". Резултатите от германско изследване, публикувани в началото на месеца в Allergy, пък показаха, че фетусите, изложени на прекалено силното въздействие на витамин D, са с увеличен риск от хранителна алергия.