Захранването на бебето е важен период за всяка майка. Бебетата обикновено са готови за захранване между 4-я и 6-я месец. До този момент адаптираното мляко вършеше чудесна работа, но когато усетите, че мъничето ви има интерес към вашата храна, то е готово за захранване. Едни от най-често задаваните въпроси са как да започнете този процес и кои храни да въведете първо. Вижте няколко полезни съвета по темата:

Зеленчуково пюре

Обикновено захранването започва със зеленчуково пюре. За предпочитане е да му предложите по-сладките зеленчуци като тиква, морков, пащърнак, картоф, сладък картоф и тиквичка. Започва се с 2-3 лъжички на ден, като с всеки следващ ден количеството се увеличава по малко. В рамките на седмица до 10 дни се стига до 120 гр., докато заместите едно хранене със зеленчуково пюре.

С времето дозата продължава да се увеличава докато достигне между 140 и 190 гр. (за бебе на възраст между 6 и 8 месеца), а около годинка бебето се нуждае от около 200-250 гр.

Каши

Въвеждането на каши започва поне 3 седмици след като сте въвели 4-5 зеленчука. Хубаво е да започнете с безмлечни каши и след това да въведете и млечни. Може да стартирате с оризови каши, елда, царевица, а по-късно да въведете и ръж, ечемик, овес и накрая пшеница. Кашите се въвеждат между 4 и 7 месец на бебето. След 8-я месец можете да давате и мюсли

Въвеждането на глутенът трябва да става постепенно, тъй като алергичните реакции се проявяват с натрупването му в организма. Може да давате поне 10 дни овес, след което една седмица ечемик, една седмица ръж и накрая пшеница и спелта.

Плодове и плодови пюрета

Захранването на бебето започва със зеленчуци, тъй като те са по-безвкусни. Ако дадете първо плодове на вашето бебе, рискувате след това да не поиска изобщо да яде зеленчуци. Хубаво е да въведете плодовете в края на 6-я месец. Най-подходящите плодове са ябълка, круша, банан и кайсия. Плодовите пюрета се дават между храненията сутрин и следобяд, като до година е желателно количеството да бъде около 100 гр.

Млечни продукти и месо

Млечните продукти е хубаво да се вкарат в менюто на бебето след 9-10 месец, а прясното мляко след навършване на 1 годинка. Месото е желателно да се въведе след 9 месец, а телешкото след навършване на годинка. Може да започнете с пушеко, заешко или пилешко месо. Рибата се въвежда около годинка. Първоначалната доза е около 15-20 грама, а между първите два вида месо е хубаво да се направи 2 седмици пауза. Може да давате месо три пъти седмично, а в останалите дни зеленчуково пюре и жълтък.

 

В сайта Мarket.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули, като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка!