При работата си международният екип от учени установил пряка зависимост между нивото на замърсяване на въздуха и развитието на зародиша. Данните са събирани от средата на 90-е години на миналия век до 2000 г.

Ниското тегло при раждането – 2,5 кг. или по-малко, е свързано със сериозни проблеми за здравето на бебето, включително големи усложнения или смърт няколко седмици след раждането, казва ръководителят на проучването Паям Дадванд от Центъра за изследване на екологичната епидемиология в Барселона.

Професорът по акушерство и гинекология Трейси Уудръф, която е сред ръководителите на екипа, подчертава, че замърсяването на въздуха е повсеместно и, на практика, засяга всеки човек по света. Тя допълва, че в САЩ разходите за контрол на чистотата на въздуха се изплащат в здраве – нивата на елементарни частици са ограничени до 12 микрограма на кубически метър на година за частици с размер под 2,5 микрона. За Европейския съюз тези нива са 25 микрограма на кубически метър и службите за защита на околната среда сериозно обмислят дали да не ги намалят, пишат от БГНЕС. В Пекин концентрацията на тези частици, измерена в последно време, е над 700 микрограма на кубически метър.