Състоянието протича болезнено и продължително. Необходим е специален хранителен режим, който предотвратява дразненията на стомашно-чревния тракт и осигурява на организма необходимите течни и хранителни вещества, изгубени в процеса на боледуване.

Ето какво най-общо трябва да знаете за колита при децата:

Дебелото черво отговаря за събиране и съхранение на отпадъчните вещества от храносмилането. Преди това храната се преработва в стомаха до течна каша, която преминава през тънките черва, където тялото абсорбира необходимите хранителни вещества за нуждите си. Остатъчната течност навлиза в дебелото черво и се смесва със соковете и бактериите, които се намират там.

Вътрешната лигавица на дебелото черво влиза в контакт с течността и усвоява водата и химичните вещества в нея, необходими за втвърдяване на изпражненията и изхвърлянето им. Но ако нещо в процеса не протича праволинейно (например кръвоснабдяването по артериите, които доставят на дебелото черво кислород и хранителни вещества и по вените, които служат за изтичането на въглеродния двуокис и млечната киселина от него, не е достатъчно) или съществуват болестотворни причинители във вътрешната среда, настъпва възпаление и се появяват симптомите на определен вид колит.

В зависимост от това коя част от дебелото черво засяга възпалението (дали  цялото черво или само вътрешната му лигавица) се различават остър колит и хроничен (улцеративен) колит. Острият колит обикновено преминава за 7 до 10 дни, след като се установи основното инфекциозно и паразитно заболяване, причинило възпалението, информират от moetodete.bg. Децата с хроничен колит обаче са изложени на риск от дефицит на хранителни вещества и забавяне на растежа и развитието. При тях най-често се забелязва умора, загуба на енергия и рязко отслабване.

Съществуват множество причинители на възпаление на дебелото черво, които могат да доведат до едно от двете състояния – остър или хроничен колит. Най-честата причина са инфекции на базата на бактерии като Ешерихия коли, салмонела и  шигела, които попадат в организма на децата чрез не добре обработени хранителни продукти, чрез контакт с мръсна вода или с животни – преносители (като костенурки и гущери).

Колит може да възникне и на базата на генетичен дефект (при който кръвта не достига правилно до червата), вследствие приемане на определени антибиотични медикаменти, на неправилен хранителен режим, дори на алергични реакции и простудни заболявания.