Ръководителката на изследването Корина Кьобник от медицинския център "Кайзер перманенте" в Калифорния и колегите й ползвали данни за над 510 000 деца на възраст между 10 и 19 години от 2007 до 2009 г.

"Камъните в жлъчката са относително често срещани у възрастни хора, но се наблюдават рядко у тийнейджъри", заяви Кьобник. "Получените резултати свидетелстват за тревожна тенденция - младежите и девойките, които са с наднормено тегло или затлъстели, са с повишен риск от заболявания, които обикновено се наблюдават у възрастните."

Симптомите за камъни в жлъчката включват коремни болки и гадене, макар че много хора, засегнати от холелитиаза (жлъчнокаменна болест), нямат подобни симптоми.

Оказало се, че тийнейджърите с наднормено тегло са с два пъти по-голям риск да бъдат засегнати от холелитиаза в сравнение с връстниците си с нормален индекс на телесна маса. Онези, които са умерено затлъстели, са с 4 пъти по-голям риск да имат камъни в жлъчката, докато за изключително затлъстелите същият риск е 6 пъти по-голям.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition.