Специалисти от федералния Институт за оценка на риска обясняват, че за тези два часа по-голямата част от алкохола ще се изчисти от кръвта и млякото на кърмещата жена.

Най-разумният избор за здравето на майката и детето й обаче си остава пълното въздържание от алкохол в кърмаческия период, и особено в месеците, в които бебето се храни изцяло с кърма.

Въздържанието от употребата на спиртни напитки е препоръчително и в случаите, когато следващото хранене на детето не може да бъде прогнозирано, тъй като често се случва бебетата да сучат по-малко на кратки интервали от време.

Експертите, освен това, препоръчват на родителите, които слагат бебетата си в леглото заедно с тях, да не консумират алкохол. Спиртните напитки ограничават способността да се реагира адекватно и потапят човека в по-дълбок сън. Поради тази причина родителите не трябва да пият преди лягане. В противен случай те рискуват да реагират неадекватно на нуждите на бебето през нощта.

Според експертите концентрацията на алкохола в кърмата се повишава почти толкова бързо, колкото и в кръвта на майката, като достига най-високо ниво около половин час след консумация на спиртни напитки, пишат от БТА. Колко бързо спадат алкохолните нива в кръвта и кърмата зависи от количеството на изпития алкохол.
ИЗБРАНО