Adidas се стреми да направи продуктите си по-издръжливи. За тази цел от ръководството на компанията обявиха, че се обединяват около идеята да използват само рециклирана пластмаса до 2024 г.

Молбата да се елиминира всякакъв вид "virgin" пластмаса, което включва и полиестер, първо бе обявена във Financial Times. А той, както знаем, се използва във всичко - от тениски до спортни сутиени. Материалът е предпочитан при производството на спортно облекло, тъй като съхне бързо и е лек.

От Adidas обещават, че ще изключат този вид пластмасови продукти не само от производството си, но и от всичките си офиси, складове и центрове за разпространение на стоки - действие, което, стартирало от 2018-та, ще спести 40 тона пластмаса на година.

От компанията обявяват, че колекция им за пролет/лято 2019 г. съдържа около 41% рециклиран полиестер. Те очакват и голям ръст в продажбите на обувките "Parley", които са произведени от пластмасови отпадъци, събрани преди да достигнат океана. Счита се, че продажбите на този продукт ще достигнат 5 милиона продадени чифта за тази година, което е доста повече от един милион продадени такива през 2017 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Употребата на пластмаса в световен мащаб е нараснала 20 пъти за последните 50 години и се очаква да се удвои още веднъж през следващите 20. Материалът е евтин и удобен, но правителствата на много страни и потребителите все повече осъзнават глобалната вреда за околната среда от използването му.

Някои проучвания сочат, че до 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба. В световен мащаб само 14% от пластмасата се събира за рециклиране. Това е обидно малък процент, особено като се сравни с други материали, които се рециклират - например хартията - 58% и метал - около 90% от желязото и стоманата се рециклират.