Италианският моден дизайнер Джорджо Армани обяви, че отменя януарските си дефилета в рамките на Седмицата на мъжката мода в Милано и Седмицата на висшата мода в Париж. Причината е увеличаването на случаите на Ковид-19 в Европа, съобщават световните агенции.

88-годишният Армани е взел това решение "с огромно съжаление и след много размисъл на фона на влошаващата се епидемиологична обстановка", се посочва в изявление на модната къща.

С оглед на това се отменят ревютата на "Армани" за сезона есен/зима 2022/2023 в Милано и на Седмицата на висшата мода за сезона пролет/лято 2022 в Париж.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Запитан за възможно виртуално представяне на колекциите на "Армани", говорител на модната къща посочва, че за момента това не се предвижда. "Армани" е първата голяма италианска марка, която отменя дефилетата си заради новата вълна от случаи на зараза с Ковид-19, както беше и в началото на пандемията през февруари 2020 г. Дефилетата са решаващи и незаменими възможности, но здравето и безопасността на служителите и обществеността отново трябва да бъдат приоритет", коментира Джорджо Армани.

Мария Бакалова с Армани

Снимка: Инстаграм на Мария Бакалова

Седмицата на мъжката мода в Милано, насрочена за 14-18 януари, първоначално включваше 23 физически ревюта и участието на 47 марки, включително "Ерменеджилдо Дзеня", "Фенди", "Долче и Габана", "Прада". Италия е сред европейските държави, платили най-високата цена за пандемията, с над 137 000 смъртни случая. Страната понастоящем изпитва рязко увеличение на случаите на зараза на фона на разпространението на варианта Омикрон.