Маестрото на италианската мода Джорджо Армани представи в Милано мъжка колекция за сезона пролет-лято 2024 г., пропита от лежерна, сякаш безтегловна елегантност, и белязана от меки линии и плавни материи, предават чуждестранните медии.

В четвъртия ден от Седмицата на мъжката мода в Милано моделите дефилираха с небрежна стъпка из интимната обстановка на историческата централа на Виа Боргонуово, която служи и като резиденция на дизайнера.

Елеците се носят на голо, съчетани със свободни, ултралеки двуредни сака и панталони с басти. Вързаният около шията шал и шапката, носена небрежно в ръка, допълват новата визия на "Armani".

Вижте снимки >>

Дизайнерът сподели в края на ревюто, че е почерпил вдъхновение от Адриатическото крайбрежие, заинтригуван от "визията за елегантност на част от населението" на региона.

"Тези хора винаги носят много удобни, меки неща, които галят тялото, без да го стягат. Това е начин на обличане, който е едновременно елегантен и удобен", обяснява 88-годишният моделиер.

Снимка: Getty Images

Новата колекция залага предимно на леки материи като лен, памук, сатен, коприна.

Верен на своята ДНК, италианецът е избрал цветова палитра, варираща от пясъчно до сиво, сивобежово, черно и синьо, с нотки на рубиненочервено.

Геометрични мотиви и щампи, имитиращи възли, внасят закачлива нотка и допринасят за променения външен вид на мъжа със сако и панталон.

Подобно на други големи марки, Джорджо Армани черпи вдъхновение от класическия репертоар, като го осъвременява с дискретни нестандартни щрихи.

"Можем да направи нещо, което да напомня за миналото, но без то да е наистина отминало, защото е важен начинът, по който обличаме дрехата", казва дизайнерът.

Снимка: Getty Images

Новите сака напомнят на тези, носени от Ричард Гиър в "Американско жиголо" (1980), отбелязва Джорджо Армани, който е създал гардероба на актьора за филма.

Наричан Крал Джорджо, Армани е обличал звезди от ранга на Джон Траволта, Лорън Бакол, Даяна Рос, Джак Никълсън.

Ако небрежният шик е лайтмотивът на новата колекция, строгият костюм с вратовръзка в сиво или черно, специално ушит за бизнес срещи, също заема видно място в нея, пише БТА. С такъв костюм беше закрито дефилето.

В края на подиума огромен черен молив с името на Джорджо Армани привличаше погледите.

"Това е напомняне, че работата се върши от мен, с молив и бял лист, и освен това има и глава, която действа", казва с леко палав тон ветеранът на италианската мода.

Леката материя и плавността на кройките бяха мантрата на дефилето и на "Zegna", за което площад "Сан Феделе" в историческото сърце на Милано беше превърнат в "оазис от лен".

Повече от 190 бали лен, докарани от Нормандия, бяха подредени по подиума, създавайки сцена за представянето на колекция, във фокуса на която беше именно тази материя, ценена заради своята мекота.

Снимка: Getty Images

Ленът е "лекотата на живота и обличането", казва художественият директор на марката Алесандро Сартори.

"Костюмът като съчетание от сако и панталон вече не е актуален. Днес всичко се съчетава с всичко и това дава свобода на клиента да се заиграва с формите и цветовете", допълва той.

Модната седмица в Милано приключва днес с изцяло дигитални презентации, преди светът на модата да се отправи към Париж.