Маестрото на италианската мода Джорджо Армани представи мъжка колекция, отдаваща почит към миналото, в емоционално дефиле, в което оживя великолепието на старите дворци и вътрешните дворове на Милано, съобщават чуждестранните медии.

Моделите дефилираха в интимната обстановка на историческата централа на Виа Боргонуово, далече от лудостта на показния моден спектакъл, в четвъртия ден от Седмицата на мъжката мода в Милано, която приключва днес.

Какво е посланието на колекцията на дизайнера за сезона есен-зима 2023-2024 г.? "Спокойствие и ведрост", каза 88-годишният ветеран на италианската мода.

Вижте снимки >>

Мъжкият силует на бранда е изтънчен, но гъвкав, с изчистени кройки и благородни и плавни материи като кашмир, алпака, кадифе, букле.

"Харесва ми да мисля за Милано на старите дворци, откритите дворни пространства, градините, които човек може да зърне. Исках да пресъздам тази атмосфера, за да вдъхна живот на новата колекция", обясни легендарният моделиер.

И докато ревюто повежда по въображаем начин публиката по улиците на стария град Милано, то цветовете на тъканите са заимствани от природата: преобладават сиво, бежово, сиво-бежово, зелено, с леки нюанси на рубиненочервено.

Снимка: Getty Images

Класическите кадифени жилетки или сака, съчетани с ризи или пуловери в същия тон, се носят върху широки, но изискани панталони, които позволяват свобода на движенията.

Строги двуредни сака, ушити за бизнес срещи, съчетани с леко бухнали вратовръзки, класически костюми с вградени качулки... маестрото си позволява и дребни причудливости.

"Прекалената скованост не е добре, винаги трябва да има малко прегрешение, леко разконцентриране", казва Армани. "И винаги с желанието да преосмислим класиката от гледна точка на модерността", допълва той.

В този закачлив дух Джорджо Армани е сътворил дълго палто от изкуствена тигрова кожа, което не се препоръчва за важни работни срещи, иронизира той.

Снимка: Getty Images

Мъжете обаче, представени от марката, излизат от разкошните си домове и в спортно облекло, цветни пухени якета и ватирани панталони, като същевременно запазват изискания си вид, пише БТА.

След това, на фона на омагьосващата музика на италианския композитор Лудовико Ейнауди, Джорджо Армани изпрати на подиума пет двойки модели в искрящи вечерни облекла, които се прегръщат и целуват, преди да отидат на бала.

"Да закрия дефилето по този начин е правилният избор, защото говорим за мъж и жена, които се обичат", казва дизайнерът. Според него това е покана хората да показват повече нежност в отношенията си.

Снимка: Getty Images