Няколко думи от устата на 25-годишната Ели, позната като MademoisEllie в социалните мрежи, могат да те накарат да се замислиш през какво ли е минала. Колкото и да я питаш, едва ли ще ти каже. Определя го като странно детство.

Елица е човек, който говори с усмивка за проблемите си. Тази усмивка се разсейва леко, когато заговори за майка си, която си отива от този свят преди година и половина и с която е живяла от малка.

"Но... стягаш се и си казваш - това е животът", сменя темата Ели. Последните три години са й с ритъма на хаоса. Но сега, в сравнение с други блогъри, е истинска и с истински последователи.

"От малка съм искала да бъда мадмоазел. Първо, защото се чувствам нежно, женствено момиче. Винаги съм изписвала името си Ели с двойно Л. И прецених, че една измислена дума може да бъде само моя и да звучи сладко. И се превърнах в MademoisEllie", разказва за псевдонима си блогърката.

Поводът да поканим Ели да диктува ритъма по време на снимките е новата колекция на Reebok Meet You There, която може да намерите в магазини Sport Depot. А първата ни среща е там... на покрива на една от най-високите сгради в столицата, разкриващ спираща дъха гледка над градските покриви и цветовете на нощта.

Блогът, който създава в най-тежките си моменти, започва да се отплаща преди година и половина. И докато в началото е само хоби, удоволствие и начин за самолечение, в момента е част от издръжката й.

Всеки ден й е различен. И разликата е не само в сравнение с началото на кариерата, когато работи като младши експерт в отдел "Ликвидация", защото така се налага. 

"Да се занимаваш с ПТП-та на коли, оглеждане на щети... Доста странно за човек като мен, като ме погледнеш. Но това за мен са познания. В един хубав ден не издържах повече, не се чувствах добре. Бакалавърската ми степен също е различна - Международни икономически отношения, което също не е моето. Но исках да угодя на семейството си като всеки млад човек, който не е сигурен в това, което прави. Отраснала съм с майка ми, леля ми и брат ми. Семейството ми винаги е било ориентирано към точните науки - икономика, финанси, били са на високи позиции в сферата. Сега ме приемат много добре. Дори когато "изтрещях" и, така да се каже - не можех повече, майка ми бе човекът, който каза: "Напусни". Това и направих", споделя Ели.

Гардероб Sport Depot, марка Reebok, колекция Meet You There

Снимка: Studio KARE за URBN

 Тя изглежда малка, крехка, в никакъв случай не нахална. Но в работна среда е много по-различна.

"Аз искам да се свърши работата. Отстрани може да бъда толкова сериозна, че да не ме познаеш, дори. Но в свободното си време съм много освободена, приятелски настроена и усмихната", казва Елица.

И все пак - блогът й е за пътешествия за и градски лайфстайл - няма как да е Горгона Медуза, съгласете се. Нови заведения, нови интересни хора, нови места - нов живот.

"Покрай блога се научих на това, че дори да имаш много последователи в социалните мрежи, това не означава, че тези хора те харесват на 100%". Хората, които пишат стойностно съдържание - те са важните. Дори мисля да направя такава рубрика - за хора, които си струват. Които са се заели да променят градската среда и им харесва в София", казва Ели.

Градът е мястото, където вирее най-добре. Пред чужбина избира България - не само по семейни причини.

"Усетих, че искам да остана тук. Страстта ми е да пътувам, но да се връщам тук", казва тя. И блогът й дава тази възможност.

Гардероб Sport Depot, марка Reebok, колекция Meet You There

Снимка: Studio KARE за URBN

"Най-необичайните срещи са покрай работата и блога. Това са срещите с известните личности. Мислим си, че те са едни, оказват се други, различни от репутацията си. Последното ми запознанство е с близначките Алекс и Влади – много, много амбицирани, дисциплинирани. Блогът ме е отвел и до местата, които искам да посетя. Не можех да си представя, че това ще ми се случва благодарение на един блог, в който споделям своите мисли. Когато напуснах работа преди време, нямаше кой да ме вземе със стаж в застрахователна компания, икономическо образование и изведнъж – с претенции да се занимавам с маркетинг и реклама“.

Но в крайна сметка печели първата битка. Наемат я на стаж в радио и това променя живота й.

„Поучих се от човек, който със спокойствие и увереност вървеше напред. Аз нямах качествата на дамата, която ме обучаваше. Качествата да осъзнавам, че мога и знам. Тя видя нещо в мен, което аз самата не виждам. Сега съм на 25 години и продължавам нагоре. Амбицията ми е да създам нещо свое, защото чувствам, че мога, но ми трябва още опит и познания. Такъв човек съм, неуверена. Стъпката напред ме плаши заради прекаления перфекционизъм. Затова правя стъпка встрани – допълнителната работа, блогът ми. Може да се печели от блог. Има разнопосочни твърдения, дори подигравки, но тази вълна залива стабилно, вадят се пари. Засега на мен ми е още допълнителен доход. Имах два месеца почивка, работих само върху блога, но не смятам, че това носи удовлетворението, което носи това да си част от екип. За печеленето със сигурност може стига да си постоянен и хората наистина да те харесват. Не просто: „Днес си купих този нов продукт, той прави косата ми прекрасна“. А да ти вярват и да си искрен – харесваш ли наистина този продукт, който показваш?“, казва Ели.

Гардероб Sport Depot, марка Reebok, колекция Meet You There

Снимка: Studio KARE за URBN

Да си блогър е голям тест, защото може и много хора да не те харесат, казва тя. Трябва да си готов да го приемеш. Блогът е за хора със самочувствие и цели, но не и за нарциси, които да се сриват при първата критика.

"Все повече брандове започнаха да наблягат на микро инфлуенсърите , какъвто съм и аз. Хора, които наистина създават съдържание, защото са истински, защото показваш другата страна на нещата. Аз по принцип съм малко затворен тип, не показвам всичко от живота си, като цяло съм по-предпазлива, но лека-полека се отпускам и разкривам, че и аз съм човек, и на мен ми се случват несгоди, но гледам да не го натрапвам. Да, постепенно се опитвам да се отварям. Блогът, като цяло, е начин да създадеш един малко по-красив свят на хората, да им покажеш, че има и друг начин да виждаш нещата, дори проблемите", казва Ели.

Споделя и че не може да бъде "само за снимката". Не мога да създам съдържание, което не е от мен самата. Затова и си дадох почивка от няколко дни наскоро, защото не се чувствах добре. Да показвам нещо изкуствено, да създавам лустросан образ на хората, че всичко е ок и всичко е прекрасно - това по-скоро не съм аз. При положение , че не е така - това е лъжа. Идеята е да даваш по-добър пример. Моята аудитория е над 18 години, няма деца сред последователите ми, но това са хора, които ме следят, за да им показвам ценности, а не да се продавам. Аз ги подготвям, че трябва да се борят, нищо не е на готово. Поне в моя живот", споделя Ели. Откакто се е родила, знае, че трябва да се бори. Най-лошият момент, освен загубата на майка й, е напускането на старата работа. Работа мечта - огромни събития, модни брандове, сцени и кулиси. Но зад кулисите - ад.

"Сломих се, защото не издържах на самата среда. На отношението в офиса. Модната среда по цял свят е една и съща, не само в България, както си мислех като малка. Може би един месец преди да напусна се прибирах разплакана, не спях. Нещо страшно е зад кулисите на модните брандове. Научаваш се да вирееш, но с цената на ценности. Тотално погубих себе си в даден момент. Не се чувствах нито добре в кожата си, нито знаех какво правя там. Блясъкът, че си над нещата е фалш. Не се чувствах нито ценен кадър, камо ли човек. В един момент вече и здравословно не се чувствах добре. Взех решението да напусна, беше ми много трудно и следващия месец не знаех къде се намирам", спомня си Елица.

Сега е свободна. Сега може да ви представи всичко, в което намира смисъл по най-красивия начин. Дори чаша с вода. "Вода пия доста. Нямам много време да тренирам всеки ден, но водя сравнително здравословен начин на живот. И както пише и на бутилките - извор на живот е. Водата, няма как без нея. Бих я снимала на фона на красива гледка, тук ме хващате подготвена - правила съм го на тази тераса", сочи към Витоша Ели.

Гардероб Sport Depot, марка Reebok, колекция Meet You There

Снимка: Studio KARE за URBN

Но продукт номер 1, който със сигурност не очаквате да видите в блога й, е... машинка за чистене на прозорци.

"Странно, функционално и лайфстайл. Хубаво е прозорците ти да са части, за да виждаш ясно. Нямам време да съм перфектната домакиня, съвсем ясно е. Дори тази уговорка с #URBN.dir.bg протече доста трудно, защото нямам нито един свободен ден в следващите два месеца. Това ме прави и щастлива и, разбира се, ме натоварва. Опитвам се да открия баланса. Но да съм домакиня означава да поставя дома на първо място. Не го пренебрегвам, но при мен не е на първо място. На първо място са моето развитие, приятеля ми и кучето ми – порода кавалер. Чарли се появи малко преди майка ми да си отиде и се хванах за него като удавник за сламка. Огромна част от живота ми е той, събота-неделя, късно вечер гледам да му отдавам нужното време“, казва Ели.

Въпреки неволите на майка си и на баща си, вярва, че любовта трае много повече от просто 6 години. Поне от толкова е със своя приятел, с когото поддържат връзката си дори когато са на разстояние един от друг.

"Нищо не може да опише чувството на спокойствие, когато се прибереш и те чака приятел, с когото да споделиш", казва Ели. А с нея заставаме на ръба, близо до небето – за да погледне на живота малко по-отвисоко, да се почувства една идея по-смела и да бъде себе си – независимо от фамилията.

 

Гардероб: Гардероб Sport Depot, марка Reebok, колекция Meet You There

Автор: Криси Димитрова

Фотограф: Студио КАРЕ за #URBN.dir.bg

Грим: Росина Георгиева

Стайлинг: MademoisEllie

РМ: Йорданка Вълчева