Британската луксозна марка "Burberry" представи първото си ревю под ръководството на новия творчески директор Даниъл Лий на Седмицата на модата в Лондон - и на него не се видя нито един характерен за фирмата бежов тренчкот, предават изданията на Острова.

Брандът е известен най-вече с елегантните и функционални тренчове, създадени по време на Първата световна война. Но Лий, който се присъедини към него през септември, насочи модната къща в съвсем нова посока с дебютна колекция, включваща изкуствени кожа и пера, тениски с лозунги и закачливи принтове на патици.

37-годишният британски дизайнер има заслуга за съживяването на италианската луксозна марка "Bottega Veneta" с изключително популярни аксесоари като обувки и чанти по време на престоя си там. Мнозина в модната индустрия бяха нетърпеливи да разберат дали той може да направи същата магия в "Burberry".

Вижте снимки >>

Миналата година главният изпълнителен директор на "Burberry" Джонатан Акройд заяви, че разчита на таланта на Лий, за да увеличи значително продажбите на аксесоари на марката и да "възкреси британския дух по модерен начин".

На ревюто характерната за марката шарка каре се появи в лилаво, зелено и бордо върху всичко - от мъжки костюми до трикотаж, поли, чорапогащи и вълнени шалове.

Снимка: АР/БТА

Лий сякаш подчертаваше темата за уюта на фона на пословично лошото време в Обединеното кралство: Един от моделите беше загърнат в голямо бяло одеяло, украсено с историческото лого с изображение на конник, а много от моделите държаха грейки с гореща вода с каре, което съответстваше на тоалетите им. Драматични, огромни шапки от изкуствена кожа и чанти, украсени с пера и кожи, също заемаха видно място.

Мъжките, качили се на подиума, носеха ниски, торбести панталони, съчетани с прилепнали по тялото поло блузи, а сребърните вериги и обков, съчетани с червено-черна палитра, загатваха за вдъхновена от пънка естетика, предава БТА. Но имаше и хумористични акценти, като например вълнена траперска шапка, увенчана с плетена глава на патица.

Снимка: АР/БТА

Ревюто привлече знаменитости, сред които режисьорът Баз Лурман, рапърът Стормзи и моделите Наоми Кембъл и Роузи Хънтингтън-Уайтли на първия ред.

"Burberry" традиционно е най-голямата атракция на Седмицата на модата в Лондон, на която се представят и ревюта на дизайнери като Кристъфър Кейн, Ердем, Емилия Уикстед и Роксанда Илинчич.

Ревютата в Лондон приключват днес, като модната публика се отправя към Седмицата на модата в Милано за дефилета за новия сезон.

Снимка: АР/БТА