Диляна Матеева и нейният моден бранд Art.Look представиха колекция Fashion Melody в Атина по време на Athens Xclusive Designers Week - AXDW.

Вижте снимки >>

Талантливата млада дизайнерка реализира първото българско участие на официалната международна седмица на модата в Гърция. Тя се състоя от 31 октомври до 4 ноември 2018 г., като Диляна Матеева присъства на голяма част от ревютата, включително и това на големия ливански дизайнер - Зухаир Мурад. Досега AXDW има общо 24 издания (по две годишно), а на сцената й са представяли колекции прочути в целия свят дизайнери и модни къщи като "Вивиан Уестууд", "Ескада, "Криция", "Ги Ларош" и други.

Дебютната за международната сцена колекция на Диляна Матеева - Fashion Melody есен-зима 2018/2019 - съчетава практичност и елегантност с бунтарство и непреклонност. Тя е вдъхновена от женствената елегантност в рока и по-конкретно от лирическите героини в рок песните от края 80-те и началото на 90-те години на XX век. За колекцията са характерни изчистените силуети и женствената линия на дрехите, както и авторските ръчно направени картини в стил поп арт. Рисунките на женски лица са ключови за част от дрехите и в дизайна на шаловете от креп коприна, които са водещ аксесоар заедно с дизайнерските шапки. Провокативната и смела комбинация на материи, като съчетаването на кашмир и кристална коприна, е силен акцент в колекцията.

Снимка: Личен архив

Диляна Матеева залага също на кадифе, еко кожа, вълна и габардин. Най-новите предложения в колекцията на дизайнерката са две рокли, изработени от златиста креп коприна и черна кристална коприна. Златистата коприна нежно се слива с кожата, елегантно следва извивките на тялото и създава илюзия за голота. Черната кристална коприна нежно прозира и подчертава златистия креп.

Световноизвестният фотограф Оми Чоудури, отговорен редактор на Deux Magazine Paris и Conde' Nast, с който Диляна Матеева е работила във фотосесия за Vogue Италия, е бил сред гостите на AXDW. Ето какво споделя той:

"Брандът на Диляна Матеева Art.Look e това, към което всеки български дизайнер трябва да се стреми. Глобален, с остър фокус върху материите и детайлната изработка. Това, с което Art.Look се отличава, е не само дизайнът, но и способността на Диляна да превърне своята идея в завършено цяло, където дизайнът и изкуството се допълват."

Aктуалните тенденции от последното издание на събитието Диляна Матеева обобщава така:

"Направи ми впечатление, че в Гърция най-много държат на качеството на платовете и не залагат толкова на ръчната изработка. Тенденциите, които повечето дизайнери показаха по време на AXDW са доста провокативни и бляскави. Те залагат на прозрачни материи, като тюл и шифон, а също така много силен акцент е дантелата. Друга често използвана материя е кадифето. В повечето дизайнерски облекла присъстваха много пайети и мъниста, в някои - дори скриващи текстила. Бяха показани и колекции изцяло базирани на принтове, както и такива с по-осезаема сценична насоченост."

Относно колекцията на Зухаир Мурад, Диляна Матеева споделя, че той не е изневерил на себе си и стила си, като е показал "изключително интригуваща и балансирана колекция, която излъчва лекота, женственост и финес". Дизайнерът е заложил на нежните, ефирни платове и елегантните воали от шифон, като също се е спрял на дантела, принтове, пайети и мъниста, но в доста по-умерена стилистика.

Снимка: Личен архив