Дизайнерът на модна къща Saint Laurent Антъни Вакарело представи зимна колекция, залагаща на прозрачното - лайтмотив на нейния създател, предават АФП и БТА.

Моделите, уеднаквени до анонимност по морфологията (свръхслаби), прическата (боне) и силуета (поли под коляното за всички), представиха материя, която изчезва "като мъгла".

За зимата на 2024 г. Антъни, който е начело на френската модна къща от 2016 г., се завръща към манията на Yves Saint Laurent да "намали до минимум разстоянието между плата и кожата".

Модна къща остана вярна на своя символ - Айфеловата кула, която е в основата на логото и имиджа на марката, като представи дефилето на Марсово поле.

Гостите - сред които супермоделът Кейт Мос, корейската звезда Джису и актрисата Шарлот Рамплинг, бяха настанени в "интимен" будоар за 500 души. 

Що се отнася до аксесоарите - кройките залагат на прилепнал копринен воал, показващи кожата, голотата и тялото до степен да "поставят под въпрос приличието", обясняват от модната къща, имунизирана срещу всякаква критика за вулгарност. Няколко модела напомнят за класиката: мъжки кафяв костюм, палто с пера от марабу.

Вижте снимки от колекцията >> 

Привлечен от това противоречие и от подсказващата сила на прозрачността, през 60-те години на ХХ в. Ив Сен Лоран започва да работи с материали като шифон, дантела и тюл.

Междувременно белгийският дизайнер Дрис Ван Нотен показа цветен сън в пастелни тонове на Седмицата на модата в Париж. Дрехите му са широки и свободни като пижами, а плюшът се превръща в материал и за чантите. Стилът е наполовина спортен, наполовина вечерен.

Вижте снимки на Dries Van Noten >>

Ревюто се проведе в подземно скривалище с циментов под - градски и обезпокоителен декор, сред който 50 манекенки пристъпваха бавно, подобно на сомнамбули. Прическите са с подчертани бретони, покриващи очите. 

При Ван Нотен, както при всички дизайнери, раменете на връхните дрехи са широки и подчертани. 65-годишният Нотен е сред първите, които върнаха цветовете в конфекцията за следващата зима - розово тип Барби, пастелнозелено, синьо и черно.