Джорджо Армани представи на Седмицата на висшата мода в Париж колекция вечерни тоалети за марката "Armani Privé" с традиционния мотив арлекин с ромбове в бледи пастелни цветове, съобщиха световните осведомителни агенции.

Ревюто започна с елегантни ансамбли с панталони - черни, сатенени панталони, съчетани със сака тип болеро в розово, както и в изумруденозелено. Последваха фини рокли с ромбове, очертани с искрящи мъниста.

В края на дефилето 88-годишният италиански дизайнер излезе за поклон с тъмен кадифен костюм и вратовръзка.

Вижте снимки >>

Френският моделиер Алексис Мабий комбинира старогръцки драперии с индийско сари в ярките цветове. Той създаде мека пролетна колекция с удължени силуети и трептящи шалове.

Цветя, обсипани с камъчета украсяваха прическите, за които косите бяха оставени да се развяват свободно.

Рокля в зелено направи впечатление със силует на пясъчен часовник. Тя беше с цепки отстрани, по-широка в горната част, придържана от гръцки колан. Рокля в керемидено и синьо с изчистени линии се спускаше до пода.

Снимка: Getty Images

Не всичко обаче беше хит, например синя рокля с качулка с леко несъответстващи сатенени ревери с шипове и неправилно поставен колан.

Френският дизайнер Стефан Ролан представи образа на Бразилия от мечтите си чрез рокли в бяло и черно, мозайки от Амазонка и "златото на конквистадорите".

"Тази колекция е посветена на Бразилия, отдавна исках да направя дефиле за Бразилия", каза пред АФП дизайнерът, който редовно е посещавал страната преди пандемията.

Снимка: Getty Images

Отправна точка на тази колекцията е продукцията на Марсел Камю "Черният Орфей" (1959), спечелила "Златна палма" в Кан и "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, предава БТА. Той пресъздава мита за Орфей и Евридика в бразилски стил. Стефан Ролан обаче е заинтригуван повече от карнавала, отколкото от фавелите.

Дълги и къси бели рокли отдават почит на бразилския модернизъм в духа на архитекта Оскар Нимайер, от когото дизайнерът се вдъхновява за закръглените форми.

Седмицата на висшата мода в Париж продължава и днес.

Дизайнерът Стефан Ролан

Снимка: Getty Images