Модна къща "Фенди" почете с дефиле Карл Лагерфелд - починалия през февруари германски моден дизайнер, с когото е работила повече от половин век.

Вижте снимки >>

Дефилето се състоя на фона на Храма на Венера и Рома в италианската столица. Бяха представени 54 облекла - толкова са годините, белязали сътрудничеството между модната къща и дизайнера, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

В наши дни са останали единствено абсидата и няколко колони от сградата, построена между 121 г. и 135 г. при управлението на император Адриан.

"Вълнуващо е днес да сме тук без него", каза президентът на модна къща "Фенди" Серж Брунсвик, имайки предвид Лагерфелд.

Снимка: БТА

Влиянието на древния Рим се усеща дори в най-малките детайли в колекцията за сезона есен/зима 2019-2020 г. Мраморът е пресъздаден в мотиви върху копринени панталони и в геометрични преплитания на кожи.

"Исках твърди и солидни материи да станат донякъде ефирни", заяви дизайнерката Силвия Вентурини Фенди, която е наследничка на основателите на модната къща Едоардо и Аделе Фенди.

За създаването на колекцията са допринесли също занаятчийските умения на специалисти в областта на бродериите и дантелите. Особено внимание е обърнато на обработените кожи. Използвани са също кашмир, органза и други материи. В някои облекла перата напомнят кожи, а в други - кожата имитира пера.

"21 от 54-те облекла са нови, докато останалите са базирани върху преработване на стари облекла на модната къща", отбеляза Силвия Вентурини Фенди.