Филмът "Барби" съживи интереса към колекционерските кукли и повиши цените им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Матю Кийт купува първите си кукли Барби през 70-те години на миналия век с джобните пари. Той обаче ги крие от родителите си от страх, че ще кажат, че тези играчки не са особено подходящи за момчета.

Днес над шест метра от рафтовете в дома му в Лос Анджелис са подредени с колекцията му, чиято стойност възлиза на около 20 000 щатски долара.

Инстаграм профилът DollsOnTheBrain, поддържан от учителя, има повече от 70 000 последователи, като около 15 000 от тях са се присъединили в последните няколко седмици.

Това, което някога е странно хоби, напоследък става много по-популярно, подхранвано от рекламната кампания на филма "Барби", който от 21 юли е в киносалоните по света.

В магазините за стоки втора употреба винтидж куклите Барби са се превърнали в ценна стока, а стойността им на пазарите, посещавани от колекционери, се е повишила. Оценителите на антики са затрупани от обаждания от новопоявили се колекционери.

Матю Кийт, който е на 55 години, приветства този ентусиазъм, отбелязва Ройтерс.

"Щастлив съм и се надявам, че това ще помогне Барби да бъде приета от всички", каза той в интервю, като добавя, че все още има много малки момчета, които се чувстват притиснати да не да играят с куклите.

Търговците по света също имат намерение да се възползват от тази мания с тематични предложения - от хотелски апартаменти до четки за зъби и облекла.

Не всички дългогодишни колекционери на емблематичната кукла обаче са толкова доволни като Кийт от повишения интерес към Барби.

Във форум на Reddit, посветен на това занимание, има оплаквания, че цените са се завишили заради богати нови купувачи зари рязкото увеличаване на интереса в резултат на филма.

"До голяма степен съм спрял да събирам самите кукли и да инвестирам в дрехи и аксесоари", пише един потребител. "Започналото като достъпно хоби, стана твърде скъпо за поддържане".

Марл Дейвидсън от Флорида, която е ветеран в търговията с кукли Барби, казва, че цените са се покачили с около 25 процента в последните месеци. Сайтът й, MarlBe.com, регистрира около 3000 посещения дневно, което е три пъти повече от обичайното, като много от тях са от хора, които започват сега да правят свои колекции.

"Никога не съм виждала такъв интерес. Появяват се доста нови възрастни колекционери на Барби", казва Дейвидсън.

Колекционерските кукли обикновено струват около 100 щатски долара, а останалите са между 10 и 30 щатски долара. Първата Барби, произведена през 1959 г., се продава за хиляди щатски долари, но тя е и т.нар. "Свещен граал" сред тези играчки.

Колекционерът от Лос Анджелис Матю Кийт твърди, че никога не е плащал повече от 230 щатски долара за Барби, но казва, че много от куклите в колекцията му са поскъпнали, откакто се е сдобил с тях.

"Имам чувството, че Барби е повишила личните ми финанси, въпреки че и аз съм вложил много пари в нея от 1991 г. насам", казва той, цитиран от Ройтерс.