Белгийският моден дизайнер Дрис ван Нотен оповести, че в края на юни ще се оттегли от поста артистичен директор на едноименната си марка, предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

В изявлението си Ван Нотен посочва, че мъжката колекция за сезона пролет-лято 2025 г. ще бъде последната в настоящата му роля. Дизайнерът допълва, че колекциите, които ще последват, включително дамската колекция за пролетта на 2025 г., ще бъдат създадени от екипа в неговото студио, с който той работи от няколко години.

Наследникът му ще бъде оповестен на по-късен етап. "Когато настъпи моментът, ще бъде обявено името на дизайнера, който ще продължи да пише историята на къщата", казва дизайнерът. "От известно време се подготвям за този момент и чувствам, че е време да предоставя поле за изява на ново поколение таланти, които да внесат своята визия в марката", посочва още в изявлението си Ван Нотен.

Утвърдено име в света на модата от 1986 г. и спечелил всеобщо уважение, Дрийс ван Нотен, наричан още "татко Дрийс" или "фламандският майстор", се е прочул с един специфичен талант - майсторството в кроенето и шиенето на дрехите. Произхождащ от семейство на шивачи и възпитаник на Кралската академия по изкуства в Антверпен, Ван Нотен участва в Седмицата на модата в Париж от 1993 г. 

Вижте снимки от колекцията на Ван Нотен >>

"В началото на 80-те години на миналия век, като млад мъж от Антверпен, мечтаех да оставя своя отпечатък в модата. Благодарение на всички хора, които ме подкрепяха, тази мечта се сбъдна. Занапред искам да се съсредоточа върху всички неща, за които никога не съм имал време. Тъжен съм, но в същото време и щастлив", казва Дрийс ван Нотен, като добавя, че ще продължи да участва в управлението на своята марка.

Дрийс ван Нотен е и един от първите, които връщат цветовете в конфекцията за следващата зима: розовото на Барби, което все още видимо е на мода, и пастелното анасоново зелено, винаги съчетано с тъмен, син или черен цвят.