Известният моден дизайнер от 80-те и 90-те години Кристиан Лакроа преди дни празнува 70-ия си рожден ден. В края на 20 век той се прочу с пищните си ярки тоалети - но сега широката публика не знае нищо за него. Около 2000-та година бе времето, когато "се срути" модната къща на Кристиан Лакроа, а неговите театрални облекла и барокови образи престанаха да бъдат търсени.

Кристиан Лакроа вече повече от десет години няма нищо общо с модната къща, която носи неговото име - загуби я през 2009 г. след дълбока криза, в която компанията попадна. След това той започна да създава костюми за театрални и оперни представления, лансира линия мебели и декорации за дома и започна да си сътрудничи с испанската марка Desigual, произвеждайки ярки дрехи точно в неговия стил.

Снимка: gettyimages

Във всички интервюта, последвали преминаването на модната му къща в неподходящи ръце, Лакроа казва, че гледа към бъдещето с оптимизъм, а причината за отстраняването му от управлението е, че той не може да съчетава изкуство и търговия...

Родом от Арл, град в южната част на Франция, Кристиан Лакроа получава образование по история на изкуството - по-специално костюми (дисертацията му в Сорбоната е посветена на изобразяването на костюми във френската живопис от 18-ти век). Това се отразява изцяло в работата му, защото той създава пищни тоалети с много детайли - бродерия, тъкани мотиви, ресни, - използва елементи от бароковото облекло, корсети, дълбоко деколте и кринолини, а едно от изобретенията му е полата пуф. Кристиан Лакроа се превърна в олицетворение на модата от 80-те с голямата си любов към ярките цветове.

Но в началото на новия век дрехите му се носиха от звизди като Никол Кидман, Кристина Агилера, Мадона и др. Това обаче не бе достатъчно, за да може бароковият разкош на Лакроа да "изплаща всички разходи". Не помогна и това, че Кристиан Лакроа беше високо оценен от принцеса Даяна.

През 2019 г. белгийският дизайнер Ван Нортен създаде колекция пролет-лято 2020 в сътрудничество с Лакроа, а според сп "Vogue" това беше колекция, която "се ожени за излишък и минимализъм".

След това Кристиан Лакроа каза пред New York Times: "Беше прекрасно. Но това беше последният ми ден в модата."