Всички сме виждали перфектно подредени гардероби в сцени от американското кино. Актьорът с небрежно движение плъзва вратата на гардероба и пред него се разкрива изящен свят от съвършено аранжирани дрехи на закачалка, подредени по цветове, с чисти обувки на най-долния ред.

Може би някои от вас имат досущ същите гардероби. Може би сте успели да подредите целия си дом, включително гардероба, по метода на Мари Кондо, и дори самата тя да влезе у вас, няма да намери какво да изхвърли. Може би е така, но можем и да се обзаложим, че при повечето от нас обличането сутрин се случва по доста различен начин.

Отваряме вратата на гардероба и от него изпадат няколко неща. Набутваме ги обратно и започваме да ровим в хаоса от намачкани ризи, метнати на топка чорапи, панталони с малко кал по ръбчето и пуловери с полепнали косми. Часовникът тиктака, закъсняваме, а още сме по гащи. Вадим всичко, проклинаме света и се заричаме, че довечера вече ще го оправим този гардероб. Точно намираме дънки, които стават за носене, и установяваме, че нямаме подходяща блуза за тях. Измъкваме вчерашната от коша за пране и аха-аха да стигнем до обувките, става ясно, че тези, с които разполагаме, не пасват на аутфита, който с толкова усилия сме скалъпили. В крайна сметка, излизаме от вкъщи в лошо настроение, облечени не точно така, както сме си го представяли. И денят започва с фалстарт.

Този ненавистен, но болезнено познат сценарий, може да остане безвъзвратно в миналото, ако положим малко усилия да се сдобием с т.нар. капсулен (подбран) гардероб (от англ. capsule wardrobe).

Концепцията на капсулния гардероб е семпла и лесна за изпълнение, а когато я осъществим, пестим безценно време от ровичкането в нефункционално подреден гардероб. Основната идея е гардеробът ни да съдържа малко, но взаимосъчетаеми дрехи и обувки.

Този тип организация на гардероба е подходящ за хора с натоварено ежедневие, които всеки ден ходят на работа и не могат да си позволят да излизат с едни и същи дрехи. Също така от него биха се възползвали много добре жени, които се намират в период на промяна на тялото си: бременност, раждане, промяна в теглото поради дадена медикаментозна терапия и т.н.

За да поддържате капсулен гардероб, са ви необходими 4-5 чифта панталони, 6-7 блузи (блузи с дълъг ръкав, ризи, пуловери, тениски) и две връхни дрехи, които да си отиват с всички избрани панталони/поли и блузи. Жените могат да добавят 2-3 рокли, а за аксесоарите няма ограничение, тъй като според философията на капсулния гардероб, именно те са елементът, който може да освежи, да разнообрази и да придаде индивидуалност на избрания тоалет.

Ако се замислите, един и същ черен панталон с права кройка, съчетан със строга бяла риза и фишу, или с широка тениска на любима банда и едро бижу, изглежда напълно различно. Въпросната широка тениска, от своя страна, може да изпълнява две тотално различни роли, ако се съчетае със скъсани или избелели дънки и oversize палто или тренч и кецове, и ако се комбинира с тясно сако и оксфордки.

Това е същината на капсулния гардероб: с малко материя, лесно и бързо, да бъдат създадени множество съчетания в различен стил за различни поводи.

Ако идеята ви допада, ето някои от задължителните "айтеми", които трябва да си набавите:

Бяла риза

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Подобно на "Бяла роза", бялата риза е вечно присъствие. И докато първата все още звучи на повечето корпоративни партита и сватби, втората може, освен на корпоративни партита и сватби, да се ползва и за театър, кино, вечеря, бизнес обяд, командировка, детско парти пр. Няма как без нея.

Класически adidas Superstar

Снимка: adidas

Иконичният модел на adidas е обувка, която трябва да стои във всеки уважаващ себе си капсулен гардероб. Легендарният "shelltoe" модел въплъщава изцяло философията на капсулата: а именно, съчетава се с всичко. Superstar се носят от модерни, градски момичета - с джинси, с ризи, с кожено яке, с пачки, с кубинки. Носят се от майки - с небрежни панталони, със спортни якета, с клинове, със суитчери. Носят се от спортисти, от бизнес хора, от хипстъри, пънкари, богаташи...всички. Общо взето, това е единствената обувка в историята на обувната индустрия, която обединява всевъзможни стилове на живот, субкултури и класи, и вече 50 години не слиза от своя пиедестал на must-have обувка.

Снимка: adidas

Класически сини дънки

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Сините дънки, разбира се, са друг задължителен елемент от капсулния гардероб, тъй като се съчетават добре практическо почти с всичко. Освен ако не работите като гвардейци пред президентството, вероятно може да ходите с дънки на работа. Същите са супер и са излизане в парка през уикенда, и за бар в късните петъчни вечери.

Топъл пуловер

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Макар че по сергиите вече се продават мартеници, навън още е зима, а нещо в климата от последните години ни подсказва, че и през април няма да можем да излизаме по къс ръкав. Топлият пуловер е необходима дреха в студения сезон, а и в топлия: вечерите на морския бряг също изискват "нещо за отгоре". Ако искате да ви е по-лесно да го съчетавате с останалите дрехи, спрете се на бял, черен или сив. Памукът, вълната и кашмирът са предпочитаните материи.

Тренчкот/шлифер

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Макар самата дума "тренчкот" да влезе в лайфстайл списанията преди няколко години, шлиферът е бил перфектната есен/пролет връхна дреха много отпреди това. Той е полъхът елегантност, която прави крачката между спортния и спортно-елегантния стил. Стои добре с почти всякакви дрехи и с доста видове обувки. Естествено, сред топ съчетанията на по-топлите сезони, е тренчкот с adidas Superstar.

Но дори да ги разделите и да ги съберете с други герои от капсулния си гардероб, отново няма как да сбъркате.