Подходящата грижа за вашите дрехи е от съществено значение, ако искате те да издържат дълго. Някои тъкани изискват много малко грижи, други са толкова деликатни, че една грешка може да ги съсипе. Запознаването с различните материи ще ви помогне да разберете какво да правите, за да ги почиствате безопасно. Ще ви дадем и няколко съвета как да носите, съхранявате и почиствате правилно дрехите си, за да удължите живота им:

Бельо и бански костюми

Снимка: iStock by Getty Images

Бельото и банските е желателно да се перат на ръка и да не се сушат в сушилня. Така ще ги запазите много по-дълго време в добро състояние. Банските винаги трябва да се накисват във вода след всяко носене, тъй като солената вода и хлорът разграждат влакната и намаляват еластичността. Не забравяйте да се грижите за тях след всеки плажен ден и ги сушете на въздух. Ако ги перете в пералня ще загубите еластичността им много по-бързо и платът ще се амортизира по-лесно.

Ризи

Снимка: iStock by Getty Images

При ризите трябва да обърнете специално внимание на вътрешността на яките, тъй като именно там могат да се появят петна от грим. Изпирайте ги незабавно и избягвайте сушилня за ризите, за да не нарушите влакната на тъканта и да не се свие дрехата. Вместо това, може да ги сушите на закачалки, а когато ги приберете в гардероба, експертите съветват да оставяте малко въздух между тях, за да не ги намачквате допълнително.

Гладенето на ризи е препоръчително да бъде на пара и избягвайте да гладите, когато ризата е напълно суха. По-добре напръскайте с малко вода от ютията преди това. Правилният ред на гладене е яка, маншети и след това останалата част от ризата.

Тениски

Снимка: iStock by Getty Images

Тениските може да перете в студена вода и да ги сушите на простора, за да избегнете свиването и намачкването им. Съхранението им е препоръчително да бъде на малки купчини на рафта в гардероба. Експертите препоръчват да не ги държите на закачалка, тъй като това ги разтяга и оставя следи от продължителното стоене.

Панталони

Снимка: iStock by Getty Images

Обикновено панталоните се свиват малко при пране. Не е желателно да се перат твърде често. Два - три пъти на сезон е вариантът, при който ще ги запазите най-дълго време в добро състояние. Може да ги перете в пералня, но обърнете внимание на етитеките при различните тъкани и ги простирайте така, че да не се намачкват много. Най-добрият вариант за съхранение е да ги подредите по сезони, като държите по-леките материи в единия край на гардероба, а по-тежките - в другия.

Деним

Снимка: iStock by Getty Images

Дънките може би са най-неизискващият поддръжка панталон от всички. Те по-трудно се амортизират, а понякога дори от избеляването с времето се получава ефект и може да продължите да ги носите. Прането не им вреди, а обръщането на дънките наопаки ще предпази индиговия цвят. Обикновено коленете първо се износват, но след това може да ги скъсате леко и да ги преобразите по модерен начин.

Денимът може да се съхранява по много начини. Няма никакъв проблем да бъде сгънат, както и да стои на закачалка. Той не е деликатна материя и както вече казахме, не се мачка.

Дамски чанти

Снимка: iStock by Getty Images

Най-доброто съхранение за чантите ви е в противопрахова торбичка. Тя помага да изолирате чантата си от прах и от предмети, които могат да я повредят. Хубаво е да държите чантите си пълни, за да не изгубят формата си. Вестникът може да причини обезцветяване и да я повреди с течение на времето. Използвайте тишу хартия. Ако има метална плочка, може да я покриете с безцветно фолио, за да не се надраска.

Чантите е желателно да се съхраняват на тъмно и хладно място, далеч от UV лъчи, но не ги оставяйте на тавана или в мазето, тъй като сухите среди причиняват напукване на кожата, а влажните предизвикват плесен. Осигурете на чантите си достатъчно място, за да дишат, и не ги трупайте една върху друга. Така ще избегнете драскотини и гънки. 

Почиствайте и овлажнявайте кожените чанти четири пъти годишно, за да изглеждат като нови.

Обувки

Снимка: iStock by Getty Images

Обувките трябва да се поддържат редовно, за да запазят свежия си вид. Ако искате да съхраните официалните си обувки по-дълго време в перфектно състояние, не е желателно да ги носите няколко последователни дни. Така позволявате на кожата да изсъхне и да диша между носенията. След всяко носене ги проветрявайте преди да ги приберете, и ако е необходимо, ги почистете с кърпа или четка, ако са велурени. Кожените обувки се нуждаят от кондициониращ крем веднъж или два пъти годишно, обикновено през зимните месеци. С целия сняг и сол по улиците, кожата изсъхва и може да се напука. За да се предотврати повреда на горната част, обувката трябва да бъде кондиционирана.

Ако обувките ви са мокри, оставете ги да изсъхнат на открито място, преди да ги приберете. Съхраняването на влажни обувки може да деформира горната им част и да се загуби формата на обувката. Ако са мокри със сняг, може да ги минете с влажна кърпа, за да свалите солта от тях и да избегнете белите следи, които се появяват върху горната кожа.

Върховете на обувките са частта, която се износва най-бързо. Можете просто да смените върховете на подметката, вместо да сменяте цялата подметка. Когато и токът започне да ви изглежда износен, веднага го отнесете на ремонт, за да избегнете по-скъпи ремонти впоследствие.

Най-добрият начин да предпазите обувките си от набръчкване или смачкване е с рога за обувки. Те запазват формата им в перфектно състояние.

Ето и няколко съвета как да се грижите за различните материи:

Снимка: iStock by Getty Images

Памук

Памучните тъкани трябва да се перат в гореща вода. Хубаво е ако забележите петна, да ги третирате веднага. Може да сушите памучните дрехи в сушилня с топъл въздух, но ги изваждайте веднага след приключване на програмата и ги простирайте незабавно, за да не се измачкат. Ако памучна дреха ви се измачка много, може да я пуснете в сушилнята на кратка програма и отново да я извадите.

Коприна

Коприната е една от най-деликатните материи, които се използват. Препоръчваме ви да перете копринените си дрехи на ръка в хладка вода или в пералнята на програма за ръчно пране. Много е важно ако перете в пералня да изваждате копринените дрехи веднага след приключване на програмата и да ги прострете хубаво, за да не се измачкат.

Лен

Спалното бельо от лен е доста лесно за поддръжка. Трябва само да го изплакнете в хладка вода и да го закачите на простора. Ако решите да използвате сушилня, пуснете най-ниската настройка на топлина. Петната върху лен трябва да изпирате незабавно. Ленените дрехи могат да се гладят на ниска температура.

Вълна

Вълната е една от най-универсалните материи, но и една от най-трудните за почистване. За предпочитане е да перете на ръка вълнените дрехи в хладка вода. Всяко количество топлина може да накара тъканта да се свие или да загуби формата си.

Полиестер

Полиестерът е изключително гъвкав плат и често се използва в смеси за допълнителна издръжливост. Препоръчително е да се пере в хладка вода с перилен препарат или препарат за петна, ако е необходимо. Полиестерните тъкани могат да се сушат на въздух или в сушилня на ниска до средна температура. Съветваме ви да ги простирате хоризонтално, за да не се намачкват. Ако ги сушите в сушилня, веднага след това ги закачете малко на въздух, за да ухаят хубаво.

Материалът е предоставен от Trendo.bg!