Покойният дизайнер Карл Лагерфелд като тема на годишния бал на музея "Метрополитън" предизвиква противоречия, пише БТА. Отговор на въпроса "Защо?" предлага Асошиейтед прес:

Лагерфелд превърна "Шанел" от старомодна в модерна. Дизайнерът революционизира сливането на хип-хоп културата и висшата мода. Той обличаше и се сприятеляваше със знаменитости и превръщаше някогашните скучновати ревюта в майсторски театрални представления.

Карл Лагерфелд обаче се беше самопровъзгласил и за "голяма уста", публично изказвайки своята "дебелофобия". Той говореше против гейовете, които искат да осиновяват деца, мигрантите, оцелелите от сексуално насилие, движението #Аз също, "грозните" хора.

След него останаха собствените му спорни думи.

Снимка: Getty Images

Лагерфелд почина през 2019 г., след като доминираше в модната вселена до 80-те си години. На 1 май неговото наследство ще бъде почетено на звездното парти за набиране на средства и придружаващата го изложба в Института за костюми на Музея на изкуствата Метрополитън. Вероятно обаче на показ няма да бъдат изложени неговите полемични наклонности.

"Той обиждаше хората наляво и надясно, превръщайки това в изкуство, подобно на идеално скроена рокля с две лица", написа модният критик на "Ню Йорк таймс" Ванеса Фридман скоро след смъртта на Лагерфелд.

"Той съдеше", пише Фридман, "и знаеше, че самият той ще бъде съден, но не му пукаше. Напротив, приемаше го".

Изборът на Карл Лагерфелд за тема на най-голямата модна вечер не е лишен от критици, макар че визионерката на галавечерта и негова близка приятелка Анна Уинтур очевидно не е сред тях. Молбата към нея по електронната поща да коментира тази страна на дизайнера остана без отговор.

Когато около 400 знаменитости и елит от модата, технологиите, политиката, музиката, социалните медии, киното, телевизията и спорта се изкачат по голямото стълбище на "Метрополитън" за годишната гала, Джамила Джамил няма да е сред тях.

Снимка: БТА

Актрисата и активистка е сред малкото публични личности, която осъди темата. Джамил използва Инстаграм, за да признае модния гений на Лагерфелд, но и за да осъди "подчертано омразните" му забележки, често насочени към жените.

"Защо празнуваме точно това, когато има толкова много удивителни дизайнери, които не са фанатизирани бели мъже? Какво се случи с принципите и застъпничеството ви? Не можете да отстоявате справедливостта, а след това да присъствате на честването на човек, който се е наслаждава на собственото си публично презрение към маргинализираните хора", написа Джамил.

Снимка: БТА

Общност в Туитър също няма да отрази тазгодишната гала, тъй като изборът на Карл Лагерфелд за тема не съответства на нейните ценности.

Наричан от Уинтур "живата душа на модата", Лагерфелд и неговите дарби бяха извънмерни. Такива бяха и думите му.

През 2018 г., по повод движението #Аз също, Карл Лагерфелд заяви, че му е "омръзнало" от усилията за разкриване на сексуален тормоз, посегателства, непристойно поведение и изнасилвания.

"Това, което ме шокира най-много в цялата тази история, са звездите, на които им отнема 20 години, за да си спомнят какво се е случило. Да не говорим за факта, че няма свидетели на обвинението. При това не мога да понасям г-н Уайнстийн", каза дизайнерът, визирайки опозорения холивудски магнат Харви Уайнстийн.

Opel

Относно моделите Лагерфелд беше заявил: "Ако не искате да ви свалят гащите, не ставайте модел. Влезте в манастир, там винаги ще се намери място".

За плюс сайз моделите дизайнерът каза през 2009 г., че "никой не иска да вижда закръглени жени". Година по-късно, запитан дали обича както слабите, така и пищните в модата, Лагерфелд отговори: "Да, напълно".

Като човек, който е съавтор на книга за диетите, след като за 13 месеца сваля над 40 килограма, той през цялата си кариера е критикувал жените, по-едри от размер 0 или 2, и е защитавал дизайнерите, които наемат изключително слаби модели.

През 2010 г. Лагерфелд казва, че макар да не трябва да го споменава, Анди Уорхол е бил "физически доста отблъскващ". В същото интервю, запитан за склонността му да носи тъмни очила, дизайнерът описва германска журналистка като "някаква ужасна, грозна жена".

През 2017 г. роденият в Хамбург Карл Лагерфелд се нахвърли върху тогавашния германски канцлер Ангела Меркел, че е отворила границите на страната си за мигранти по време на сирийската бежанска криза в Европа две години по-рано.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

"Не можеш, дори и да са минали десетилетия, да убиеш милиони евреи, за да доведеш на тяхно място милиони от най-лошите им врагове", каза той за френско токшоу.

След като през 2010 г. се изказа срещу еднополовите бракове, особено между мъже, през 2013 г. Карл Лагерфелд засвидетелства подкрепата си за тях. Дизайнерът обаче не пропусна да отбележи, че е "слабо ентусиазиран" от идеята еднополови двойки да осиновяват деца.