Карл Лагерфелд ще бъде почетен с голяма ретроспектива в Музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк през 2023 г. и на предстоящия му бал - причудлива среща на най-големите световни звезди, съобщиха организаторите.

В разгара на Седмицата на модата всемогъщата главна редакторка на сп. "Vogue" в САЩ Ана Уинтур беше сред приятелите на дизайнера и други личности, събрали се в бившето му фотостудио в Париж, за да представят изложбата.

Първата международна ретроспектива след смъртта му през февруари 2019 г., озаглавена "Карл Лагерфелд, линия на красотата", ще продължи от 5 май до 16 юли 2023 г. в "Метрополитън". Тя ще проследи кариерата на германецът от 50-те години на миналия век до последната му колекция през 2019 г.

Предназначена да финансира модния отдел на "Метрополитън" (Института по костюми), пищната гала, която традиционно съвпада с голямата годишна изложба на музея, ще бъде организирана на 1 май догодина в чест на дизайнера с конска опашка и тъмни очила, чието име е неразривно свързано с модна къща "Chanel".

Снимка: Getty Images

"По-голямата част от изложените около 150 творения ще бъдат придружени от скици на Лагерфелд", съобщават организаторите.

"От "Fendi" до "Chanel" и собствените му марки, неговата гениалност се изразяваше в това постоянно да обновява целите си и винаги да усвоява нова информация, без никога да губи фокуса си", заяви Ана Уинтур. "Кариерата му беше изпълнена с парадокси. Карл беше кралят на търговията, но също така и велик моден интелектуалец, един от най-културните хора, които някога съм познавала", допълни тя.

Роден в заможно, но строго семейство в Германия, Карл Лагерфелд започва дългата си кариера в Париж, където приятелството му с Ив Сен Лоран, преминало в съперничество, се превръща в легенда, припомня БТА. Неговите впечатляващи творения и дефилета за "Chanel", "Fendi" и собствената му марка, както и силната му личност, оставят дълбока следа в света на модата.

Снимка: Getty Images