Младежката му усмивка и флоралните принтове превърнаха името на японския дизайнер Кензо Такада в символ на радостта от живота, написа АФП по повод кончината на първия японски моден дизайнер, утвърдил се в Париж.

Вестта за смъртта му, свързана с усложнения от Covid-19, дойде в края на Парижката седмица на модата, чийто деветдневен календар представи необичаен моден сезон за пролет/лято 2021 заради пандемията от новия коронавирус. Броени дни преди смъртта на дизайнера модна къща "Kenzo" представи във френската столица новата си колекция под знака на пчелите.

Вижте снимки на Кензо >>

"Мисля, че внесох свобода в модата, в начина на носене на дрехите, на движение в тях, на цветовете. Жената "Kenzo" е свободна, красива и динамична", каза дизайнерът неотдавна пред АФП.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кензо Такада е роден през 1939 г. и расте като срамежливо дете в семейство със седем деца в Химеджи, Япония. Запален е по рисуването, но започва да следи внимателно заниманията по шиене на двете си сестри. Като юноша взима решение да се отдаде на дизайна на дрехи и от края на 50-те години учи в Колежа по моден дизайн Бунка в Токио, където е един от първите мъже в историята на колежа.

След месец и половина плаване с кораб, Кензо Такада пристига в Марсилия, когато е на 24 години. Идеята е да прекара няколко седмици във Франция, но така и никога не я напуска.

"Пристигнах на Лионската гара в Париж на 1 януари 1965 г. Беше нощ и гарата бе стара, мръсна, тъмна. Взех такси и първото ми впечатление от Париж беше, че е мрачно, тъмно e. След това таксито мина покрай катедралата "Нотр Дам". Тя беше величествена. Това малко ме успокои", споделя дизайнерът в биографичната книга "Кензо Такада", публикувана през 2018 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Париж Кензо започва да се препитава, като продава свои скици на дизайнера Луи Феро, на сп."Elle" и на "Le Jardin des Modes". Учи усилено френски. Скоро отваря малък бутик на "Галери Вивиен" в Париж, който декорира с мотиви от джунглата и през 1969 г. лансира марката си "Jungle Jap", пише БТА. Кензо Такада е първият японски моден дизайнер, утвърдил се във френската столица.

"По онова време синтетичните материи бяха на мода в Париж, а дрехите бяха доста тъмни. Възползвах се от връщането си до Япония, за да купя цветни памучни платове", споделя той. Цветните щампи стават негова запазена марка.

Памучните му дрехи, съчетаващи парижката мода с традиционните японски кимона, смело смесват цветове и принтове, а на дефилетата му манекените танцуват и скачат.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кензо става широко известен през 1970 г., когато модната списание "Elle" публикува на корицата модел в рокля по негов дизайн. Година по-късно той показва колекции в Токио и в Ню Йорк и добива световна известност.

Такада казва, че вдъхновение в работата си черпи от Ив Сен Лоран. През 1976 г. дава името си "Kenzo" на бранда си. В края на 70-те години вече е един от водещите модни дизайнери в света. От 1983 г. започва да представя и мъжки модни колекции. През втората половина на 80-те години представя своя линия джинси и детска мода, навлиза и в парфюмерията. Любовта му към пътуването и използването на етнически мотиви и влияния в колекциите личат ярко през трите десетилетия начело на "Kenzo".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 1993 г. продава брандa си на френския концерн LVMH- Louis Vuitton Moet Hennessy.

През 1999 г. създава последната си колекция за "Kenzo" и се оттегля от модата, за да се отдаде на рисуване. През 2004 г. представя бранда "Gokan Kobo" и разработва предмети за домашен интериор. През последните години сътрудничи с френската мебелна компания "Roche Bobois".

Кензо Такада е удостоен с френския орден на Почетния легион през 2015 г.