Според мен ръцете на жената са най-добрата форма на себеизразяване (още повече, ако говорите с ръце). Истината е, че можете да разберете много за един човек по ръцете му - от формата на ноктите до хигиената и избрания дизайн. Това е и един от най-лесните начини да експериментирате с външния си вид, като играете с цветове, текстури и форми - и за разлика от смяната на цвета на косата или прическата, не е нужно да бъде твърде ангажиращо.

Хубавото на тенденциите при ноктите е, че те са доста безпристрастни - няма цвят или дизайн, който да се смята за "излязъл от мода", защото естетиката на ноктите е толкова субективна. Въпреки това вдъхновението за #nailart се разпространява лесно благодарение на множеството селфита на ръце в социалните мрежи, което поражда тенденции, за чието изпълнение маникюристите получават повече заявки. От класически цветове за нокти до по-смели дизайни, ние събрахме множество визии, които се очаква да бъдат изключително модерни през настоящата година - и със сигурност ще предизвикат вдъхновение за следващия ви маникюр.

1. Хромирани нокти

Откакто Хейли Бийбър носеше стъклени нокти тип "поничка" (модерното козметично име на хромираните нокти) на Met Gala, маникюристите в цялата страна инвестираха в хромова пудра, тъй като хромираните нокти се класираха като топ тенденция при ноктите за 2022 г. (Хаштагът е събрал почти 300 милиона гледания в TikTok и увеличение на търсенията с 306%). Лизцо, Зендая и Дуа Липа са само някои от знаменитостите от А-листата, които са били забелязани да спортуват с ноктите с огледален ефект, в калейдоскоп от цветове и стилове на дъгата.

2. Микро нокти

С нарастването на популярността на едва забележимите кичури и късите минижупи Pinterest прогнозира, че "микрокозметиката" ще бъде следващото голямо нещо в красотата. Какво означава това за ноктите? Милениалите и представителите на поколението Z заменят дългите си нокти с форма на ковчег с мини френски маникюр. Помислете за семпли дизайни, естествени форми и неутрални цветове, които въплъщават минимализма.

3. Нокти полулуна

Говорейки за минимализъм, ноктите във формата на полумесец са семпла тенденция в ноктите, която напоследък се възражда. Както подсказва името, тя включва рисуване с един цвят (или контур) върху лунната линия (малката заоблена сянка в долната част на всеки нокът). "Тази тенденция е обичана заради своята универсалност", казват експертите в Spa Seekers. "Тя е в състояние да работи при много дължини и форми на ноктите и може да се съчетае с много други тенденции, дизайни и цветове." 

4. Стъклени нокти

В края на класацията на най-добрите празнични тенденции за нокти през минала, а и тази година са стъклените нокти. Тя е създадена от маникюристката Eunkyung Park, която използва фино изрязано холографско фолио, за да създаде илюзията за стъклени парчета. Магическият краен резултат прилича на майсторски изработен витраж. 

5. Костенуркови нокти

Тази техника на наслояване с карамелени, кафяви и черни нюанси ще бъде огромен хит тази година, като търсенията в Pinterest са се увеличили с 1900%. "Костенурковите нокти се завръщат с пълна сила", съгласява се Ник Дрю, експерт по тенденциите в Wethrift. "Животинските щампи изглежда са една от най-горещите тенденции за годината, но ние се отдръпваме от смелите щампи и залагаме на по-приглушен дизайн."

6. Поп арт

Поп артът, т.е. ноктите с карикатури, е най-новата тенденция при ноктите, която завладява социалните медии и доминира в различни стилове в Instagram и TikTok. Този забавен дизайн осигурява триизмерен ефект с едноизмерен завършек. Експертите са единодушни, че е по-добре, когато е изрисуван с ярки цветове, с черен и бял лак за нокти като черен контур и бели акценти.

 7. Черешово червено

Дрю казва, че черешовото червено, което се смята за вечен нюанс, ще се превърне в твърд фаворит сред маникюристите през следващата година. Направете нещо просто, като създадете червен френски връх, проявете творчество със забавен дизайн или си поиграйте с различни цветове, за да създадете ефект на дъга. Ако искате нещо, което да е по-класическо, заложете на обикновен червен гланц. 

8. Галактически нокти

От лунни силуети до звездни детайли - изглежда, че увлечението ни по случващото се в небето се пренася в изкуството за нокти. "Небесната тенденция при ноктите се наблюдава навсякъде", казва Дрю. "Дизайнът на астрономическа тематика е не само универсален, но и се съчетава добре с нокти с различна дължина и форма."

9. Горско зелено

Ако обичате земните тонове, горският зелен маникюр е задължителният нюанс този сезон, като търсенето му в Pinterest се е увеличило с цели 115%. Дрю казва, че приглушеният нюанс има достатъчно дълбочина, за да направи впечатление, но е достатъчно мек, за да се съчетае буквално с всичко. 

10. Вихри от 70-те

Почитателите на абстрактното изкуство се увличат по вихровото изкуство - дизайн, който се отличава с усуквания, завъртания, спирали и огъвания в различни цветове. "Не можете да сгрешите с един цвят, но ако търсите нещо по-неочаквано, вихрите от 70-те години са на мода", казва Дрю. "Това е свеж начин да прегърнете по-тъмните тонове и да дадете почивка на традиционния си плътен нюанс."