Марго Фридлендер е личност, която не е толкова популярна в България, но се е превърнала в символ за Германия. Разгледайте немската преса, обърнете внимание на документалните филми с нея и ще разберете, че това е човек, който се стреми да промени света. Г-жа Фридлендер ще бъде на корицата на немския Vogue в началото на юли.

Това ни накара да обърнем малко повече внимание на историята ѝ. Не всеки ден може от сцената на красотата, може да откриете 102-годишна жена.

Подобно решение би изненадало всички, това е сцената, на която се раждат модни икони, разглеждаме следващият писък/крясък на дизайнерите по света и се възмущаваме на някои не толкова успешни експерименти.

Немският Vogue е решил да излезе от наложеният стандарт и да обърне внимание на една наболяла тема. Светът на модата продължава да е част от света, в който живеем. Той може да е бял, черен, сив, понякога розов. Всяка една сцена от театъра, киното и модата, реално черпят вдъхновение от реалния живот.

Тяхната задача е да показват истината - да осмиват, подиграват и показват нашия свят с надеждата, че може да се промени.

Светът се промени след 7-ми октомври и подиумите се политизираха. Опасно е да наблюдаваме как изворът на красотата се превръща в лагер, разделен и захранван от идеологиите на крайни фракции.

Сестрите Хадид попаднаха под ударите, след като баща им Мохамед побърза да изрази своите анти-семитски коментари в социалната мрежа.

"В най-мрачните времена трябва да се държим за надеждата и вярата си в доброто на човечеството." - Марго Фридлендер

Различните брандове също се отдалечиха и се стремят да не попадат под кръстосания огън. В хода на всички военни конфликти ще открием, че модният бизнес можеше и знаеше как да се справи с расизма и прогонването на грешниците, но стигне ли се до религия, нещата излизат извън контрол. Модата е посланик на красотата, а от нея се ражда любовта. На този принцип Керстин Венг - главната редакторка на немското издание - е решила да обърне внимание на любовта.

Марго Фридлендер е немска еврейка, родена през 1921 г. Нейното семейство е депортирано и изпратено в Аушвиц, където по-късно е екзекутирано. Марго се крие с помощта на приятели в Берлин, но е открита и изпратена бързо към Терезиенщат през 1944 г. През следващата година е освободена, открива любовта си и емигрира в САЩ. Фридлендер се завръща в Германия, когато нейният съпруг умира.

Останала сама в Берлин, дамата се занимава с информационна кампания за опознаването на Холокоста и нанесените щети от него. Нейната фондация има награда, връчвана всяка година на младежи, които се опитват да спрат откритата омраза срещу евреите.

Ако загледате снимката на корицата, най-вероятно ще забележите, че Марго е поставила своите два ордена - Федерален кръст за заслуги първа степен и Орден за заслуги към провинция Берлин. Двата ордена са връчени за образоване на млади хора.

Метаморфозата на 7-ми октомври 2023 г. помогна за радикализирането на обществата в Европа, давайки свободата на всички, отричащи Холокоста, да изразят своето мнение за историята в най-различни социални платформи.

Въпреки всички негативи, изсипвани от социалните пророци и пропагандисти, можем да открием, че Фридлендер не е променила своята гледна точка. Тя е благодарна и удовлетворена от своята работа. Не говорим дори за постиженията, а за факта, че Фридлендер е изпълнила желанието на майка си, да изгради живота си, да постигне нещо значимо.

Паралелните връзки в историята на Европа могат да се забележат и от човек, който не е потопен в миналото. Германия отново е в сериозни разделения на обществото, наблюдават се най-различни икономически проблеми, националистическата партия е яхнала вълната на недоволството и се е фокусирала в обещания, които не може да изпълни.

"Мълчанието е това, което позволи Холокоста да се случи. Никога не трябва да мълчим пред лицето на омразата и дискриминацията." - Марго Фридлендер

Преди 10-20 години е ясно, че това издание щеше да се интересува от 15-те нови тоалета за лятото, вечерните рокли за лъскави събития, щеше да постави на корица някой дизайнер или модел, който в момента се къпе в лукс. Vogue променя концепцията, използвайки една от най-чистите трибуни, за да говори за любов. В това отношение можем да бъдем сигурни, че Марго Фридлендер е най-правилният избор.

Снимка: Getty Images

Тя е една от малкото живи свидетели на една от най-големите грешки на човечеството. Всяка една реч, а такива има достатъчно в социалните мрежи и видео каналите, не обвинява никого. Нейният глас е спокоен, изразява доброта и състрадание.

Целта ѝ е само една - да запази уважението към жертвите и да се съхрани човечеството. Едва ли има друга мисия за човек, който е преживял един от най-големите ужаси на XX век.

"Не гледайте какво ви разделя. Търсете това, което ви обединява. Бъдете хора, бъдете разумни." - Марго Фридлендер

Фридлендер говори в училища, в немския парламент, редовен гост е на мемориалите на Холокоста и получава почетна докторска степен от Свободния университет в Берлин. Фридлендер разбира и още нещо - не може да се промени миналото, но е съгласна, че Германия не трябва да носи най-тежкия кръст с десетилетия и всяко следващо поколение да бъде дамгосано с подобна тежест.

Vogue представя тази дама като ясен сигнал за случващото се в Германия. Все повече млади хора се ориентират към крайно немските фракции, стават все по-ясни почитатели на анти-семитски организации и други.

Марго е само на 12 години, когато Хитлер идва на власт. Спомените и за този момент са особено ясни. Дамата разказва всичко и не пести подробности, така почита и паметта на загиналите. След издаването на биографията ѝ през 2008 г. Марго Фридлендер е поканена в Берлин, за да чете от нея в училища, образователни центрове и други институции.

"Забелязвах как всички ученици запазваха тишина, когато започнех да чета. Всички те искаха да разберат през какво съм преминала. Те искаха да знаят какво следва, какво ще правя след това? Аз им казвам, че тази книга е за тях, ние преживяхме това, за да може никога да не се повтори."- Марго Фридлендер

Много от критиците на изданието ще побързат да кажат, че то трябва да бъде пряко профилирано за мода и няма място за политика. Г-жа Венг се е погрижила с отговора. Интервюто на Марго Фридлендер включва и един момент от модата, макар и кратък. Марго е мечтала да бъде дизайнер, но в един друг свят.

През 1936 г. е приета в Берлинското училище за изкуства и занаяти и изучава мода и рекламно рисуване. В свободното си време е в берлинските кафенета, за да наблюдава модния Курфюрстендам. Мечтата за шивач се заменя в мечта за живот, любов и свобода.

Снимка: Getty Images

Логично е, че гардеробът е осеян предимно с "Винтидж" дрехи, но има и дрехи на известни марки, често подарени от приятели. Vogue са решили да я снимат в ботаническата градина на Свободния университет в Берлин. Впечатление прави и голямата кехлибарена огърлица, която винаги е с нея, особено на важни поводи. Колието е спомен от майка ѝ, предаден от съседка, когато семейството на Марго отива и се предава в полицейския участък.

Изминаха достатъчно години и можем да се съгласим с Марго Фридлендер по една тема - тя няма да направи чудото в немското образование, няма и да накара всички да променят случващото се. Нейните послания идват към онези хора, които искат да я чуят. Следващите поколения - тя самата твърди, че е говорила пред няколко - могат да бъдат по-добри и състрадателни. Точно по тази причина завършваме този материал с един важен цитат:

"Оцеляването не означава само да преживееш ужаса; то е за търсенето на начин, по който да направим живота си значим и изпълнен със смисъл след това." - Марго Фридлендер