На всеки от нас се е случвало да търси идеалното бижу, което най-добре да пасне на неговата индивидуалност.

Изборът е труден. Когато влезем в бижутерския магазин, трябва да избираме между стотици модели в нетърпеливо очакване консултантът да извади именно дизайна, който сме си представяли. Но можем ли да притежаваме не просто най-подходящото бижу, а това, за което винаги сме мечтали? Независимо дали сме го видели на корицата на любимото си списание или сме го сънували. Нямаме търпение да разберем и влизаме в ателието на Goto Jewellery and Diamonds, където ни разкриват магията на индивидуалното бижу и неговия красив и вълнуващ път към нас.

Всичко започва с изработването на разчупен модел, така че самият клиент да бъде описан с бижу, което да очертае неговата личност. Идеята е всичко - от формата до всеки един етап от създаването му, да е уникално, далеч от стандарта. Това е нещо, което няма да бъде произведено повече, защото това е нашето нещо, то определя нашите представи за живота. Защото си даваме сметка, че историята около създаването на едно бижу в Goto не е просто изпълняване на поръчка, а изкуство.

Вижте снимки >>

Влизайки в ателието на бранда, откриваме много креативни хора, които с нескрит пламък в очите обсъждат новото бижу, което ще се роди при тях. От една идея те генерират още милион такива, една от друга по-впечатляващи и нестандартни. Различните експерти постоянно разучават новите тенденции. Между тях се обменят многобройни хрумвания как да се случи всичко, така че хем да е красиво, хем да е достатъчно удобно, хем да е оригинално - от това каква форма да приеме бижуто ни до това как то да се обсипе с максимален брой камъни без да е предразположено към наранявания. В ателието работят с всякакви видове скъпоценни камъни и в много редки случаи - с полускъпоценни камъни. Топази, аметисти, аквамарини, черни диаманти - винаги на първо място се търси ефектът "Уау!" На място виждаме разнообразни проекти, които обхващат всяка една форма, всеки един стил.

Скиците пресъздават емоциите ни в бижуто

Снимка: Goto Jewellery and diamonds

Задачата на дизайнерите е да изразят своето впечатление от клиента, да визуализират желанието му, дори в бижу, което още сам не може да си представи. Първо то се появява върху скици. Всичко тръгва от едно вдъхновение, от усещането на дизайнера за личността на клиента. Именно така се ражда и любимото бижу на Благой Георгиев-Джийзъса, който поръчва на Goto да му изработят кръст, обсипан със скъпоценни камъни. Когато го вижда, той го нарича своята "нова любов" и допълва, че "момчетата в Goto наистина могат да направят абсолютно всичко!"

"Идеята беше да направим кръст, който да е характерен за Благо, който да е голям, пищен. Избрах бижуто да е в нестандартна форма, имитираща лодка, която символизира пътешествието на религията, пътуването на самия индивид през времето и пространството", разказва ни дизайнерът на Goto Иво Илиев.

Така творците от ателието пресъздават вярванията на спортиста, пречупени през призмата на най-новите тенденции. Кръстът му не е точно кръст, той не е плосък, има много овални форми, много нестандартни форми. За дизайнерите всяко едно бижу е емоция. То пресъздава част от клиента - неговия момент, спомен, преживяване.

Докато се подготвят скиците, продължава да тече постоянната размяна на идеи между специалистите - за намиране на конкретната суровина, за обработката на камъните в определената големина. Комбинацията между големини и цветове.

Дизайнерът Иво Илиев подготвя триизмерния проект

Снимка: Goto Jewellery and diamonds

Нарисуваните с много фантазия скици се преобразуват в 3D проект. На компютъра се изграждат повърхности, създава се обем, редят се камъните. Клиентът, който може да добие информация за процеса във всеки един момент, получава 3D проекта с финалната форма и цветове. След одобрението му, чрез специална програма начертаният модел се разделя на слайсове, а 3D принтерът изважда перфектно фотополимерно копие на бъдещото бижу. За едно дизайнерско решение екипът на Goto може да направи и десетки копия в старанието си към постигане на перфектни форми и повърхности. След това клиентът може да види и да пипне готовият фотополимерен вариант. Така му се дава възможност да си представи как ще изглежда любимият му аксесоар и да каже дали отговаря на очакванията му.

Всеки клиент може да види бижуто си предварително - под формата на фотополимерно копие

Снимка: Goto Jewellery and diamonds

След това се прави восъчен модел на бижуто, по който се моделира гипсовата форма за отливане. Професионалните леяри ползват различни техники за обработване на метала - вакумният метод на леене, леене с люлки. Кръстът на Благо е отлят на ръка, защото екипът се стреми към точно определена температура и иска да сведе ползването на машини до минимум. Въпреки че можете да си поръчате и същото бижу в Goto, всяко копие е уникално, защото в него се вплита специфичното отношение и любовта, с която е изработено от екипа. Тя вече е станала част от благородния метал. Методите на отливане в Goto могат да бъдат съобразени дори с индивидуалните изисквания на клиента за самия процес. Според това материалът може да бъде стопен и отлят изцяло на ръка. Ако имате притеснение, че при изработването сватбената ви халка може да премине през процес на срязване, това също може да бъде избегнато от професионалистите със специфични техники, за да се чувствате максимално комфортно с бижуто си.

Стопяването и изливането на ръка не е проблем

Снимка: Goto Jewellery and diamonds

Влизаме в стаята на бижутерите, където започва процесът на изпилване и изшлайфане до постигане на перфектната форма и блясък. Следи се повърхността на самия диамант да е достатъчно гладка, да няма различни деруги, за да се достигне до най-добрия ефект. С дългогодишния си опит експертите на Goto носят и знанието за това как всичко може да се получи възможно най-добре. С цел перфектно качество всеки един камък се гледа отделно под микроскоп. Подбирането на камъните за черния кръст отнема една седмица, за да се изберат абсолютно точни размери. Той е обсипан с общо 1084 черни диаманта от 8.809 карата и 1 сапфир от 0.05 карата на закопчалката. Бижутерите в ателието грижливо редят камък по камък под микроскоп върху индивидуалното скъпоценно бижу за постигане на максимална здравина на конструкцията. След това то допълнително се обработва с различни покрития, които да подсилят блясъка му и да го предпазят от външно влияние. Кръстът на Благо, изработен от висококачествено сребро, на финала е родиран, за да се предотврати появата на окисление и надрасквания. Черните диаманти са покрити с черен родий за още по-завършен ефект.

Ако някога сте сънували перфектното бижу, съчетано с перфектната дреха и перфектната усмивка насреща, то със сигурност мечтата ви може да стане реалност в ателието на Goto Jewellery and Diamonds. Защото сами се убедихме, че там могат всичко.

Благой Георгиев: "Момчетата в Goto наистина могат да направят абсолютно всичко!"

Снимка: Goto Jewellery and diamonds